Tuinplant juni - Elfenbloem

Tuinplant juni - Elfenbloem

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 12-06-2019
Laatst aangepast op: 18-12-2018

Tonyo van Run

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen Hoveniers brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In juni, aan het begin van de zomer, staat de tuin vol met bloeiende en heerlijk geurende planten. Persoonlijk kan ik enorm genieten van de irissen die tot bloei komen, maar ook klimplanten zoals de Passiflora en Clematis ontvouwen nu hun bloemen.

Speciale aandacht deze maand voor Epimedium. Een goed overblijvende tuinplant met zeer sierlijke bloemetjes. De afgelopen jaren lijkt de plant niet geheel onterecht aan populariteit te winnen.

Epimedium

Nederlandse naam: Elfenbloem

Kenmerken van Epimedium

Epimedium bloeit in het voorjaar met elfachtige bloempjes die ver boven het blad uitsteken. Aan deze bloeiwijze ontleent de plant ook haar Nederlandse benaming. Met enige fantasie kun je je ongetwijfeld een voorstelling maken van zwevende elfjes boven de planten. Afhankelijk van de soort kan de plant een hoogte van 30 tot 60 centimeter bereiken. Na de bloei blijft de plant van waarde voor de tuin dankzij de hartvormige bladeren.

Herkomst van de Elfenbloem

Epimedium is een kruidachtige plant uit de berberisfamilie. De 25 soorten kennen in de natuur een verspreidingsgebied van Zuid-Europa tot in Midden-, Zuid- en Oost-Azië.

Standplaats van Epimedium

In de meeste gevallen wordt Epimedium aangeplant als bodembedekker in de schaduwrijke border. Toch zijn er ook soorten die het uitstekend doen aan de rand van de border op een zonnige plek.

Het is een erg taaie plant die weinig verzorging behoeft. Op natte of vochtige ondergrond zal de plant langzaamaan afsterven. Pas de plant dan ook bij voorkeur toe op zandgronden die voldoende humus bevatten.

Onderhoud van de Elfenbloem

Door het dode blad van Epimedium in januari te verwijderen stimuleer je de plant nieuw blad aan te maken. Ook zal het snoeien ertoe bijdragen dat de bloemen jouw border opsieren. Elfenbloem heeft verder geen specifieke verzorging nodig. De plant kan lange tijd zonder water overleven. Wel zal de plant goed reageren op de toevoeging van meststoffen of het verspreiden van compost.

Lees ook:

De top 10 mooiste tuinplanten in de herfst

De top 10 mooiste tuinplanten in de herfst

14-08-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste tuinplanten in de herfst.

Lees verder
Tuinplant augustus - Acanthus Mollis

Tuinplant augustus - Acanthus Mollis

07-08-2019

Stekelige berenklauw is tuinplant van de maand augustus. Lees hier meer over Acanthus Mollis.

Lees verder
Landelijke kapschuur in de tuin

Landelijke kapschuur in de tuin

24-07-2019

Wil je een overkapping met een landelijke uitstraling? Kies dan voor een kapschuur. Gras en Groen zorgt voor het ontwerp en montage bij jou thuis.

Lees verder
De top 10 eetbare bessenplanten

De top 10 eetbare bessenplanten

17-07-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 eetbare bessen.

Lees verder
Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

10-07-2019

Amerikaanse zijdeplant is de tuinplant van de maand juli - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Vind verkoeling in je eigen tuin

Vind verkoeling in je eigen tuin

26-06-2019

Hoe zorg je voor verkoeling in jouw eigen tuin? In dit nieuwsbericht gaan we op zoek naar oplossingen voor jouw tuin.

Lees verder
De top 10 tuinkruiden

De top 10 tuinkruiden

19-06-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinkruiden.

Lees verder
Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

05-06-2019

Vol trots zorgt Gras en Groen er wekelijks voor dat het groen rondom de Sint-Janskathedraal er prachtig bij ligt!

Lees verder
Duurzame borders in de tuin

Duurzame borders in de tuin

22-05-2019

Duurzame borders in de tuin beperken het tuinonderhoud, maar zorgen voor een grote diversiteit. Lees hier meer over duurzame beplanting voor uw borders.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!