Bloemen en Planten

Tuinplant juni - Lupine

Geplaatst: 08/06/2018 Aangepast: 03/09/2020

Wat is juni toch een heerlijke maand. Het mooie weer zorgt ervoor dat u echt optimaal kunt genieten van de tuin waar u het hele jaar zoveel aandacht aan besteedt. Het zomerse weer zorgt wel voor het nodige tuinonderhoud in juni, maar in het zonnetje werken is toch heerlijk! Lees hier meer over het tuinonderhoud in juni.

Tuinonderhoud beplanting juni

Toch nog een extra roosje of andere heester aanplanten in de tuin? Nu is uw kans! Rozen zullen zelfs deze zomer nog in bloei komen staan. Daarnaast kunnen de een- en tweejarige planten nog steeds gezaaid worden en uw eventueel op pot gekweekte canna’s en lelies mogen de grond in. Op pot op het balkon kan ook, maar zorg dan voor veel water. Op pot hebben deze planten namelijk meer water nodig dan in de tuin.

Verder is het belangrijk om onkruid regelmatig te verwijderen, maar wel met beleid. De zaailingen van vorig jaar komen deze maand namelijk ook tevoorschijn. Daarnaast kan het niet vaak genoeg gezegd worden, sproeien! Uitdroging ligt op de loer deze tijd van het jaar. Besproei liever uren achter elkaar per keer, dan elke dag een kwartiertje. Dit maakt de planten lui en zorgt ervoor dat de wortels minder diep de grond ingaan. Vergeet ook de binnenplanten die in het zonnetje in de vensterbank staan niet!

Gazononderhoud juni

 • Dankzij de goede bemesting groeit het gras nu als een speer. Eénmaal per week maaien is onvoldoende. 1 à 2 keer per week is goed.
 • Maai bij voorkeur in de avond omdat de felle zon overdag de grassprietjes kan laten uitdrogen.
 • Op warme dagen is het beter om wat minder en niet te kort te maaien. Mulch maaien kan ook helpen om uitdroging tegen te gaan.
 • Geef in juni de zomer bemesting aan het gazon. 0,5 kg organische gazonmest is in deze tijd van het jaar voldoende.
 • Heeft u in mei kevers waargenomen op het gazon? Bestrijd dan nu de larven ervan met aaltjes. Lees meer hierover onderaan dit blog.
 • Dagelijks zijn er bij Gras en Groen verse graszoden verkrijgbaar. Deze zijn uitstekend geschikt om direct resultaat te behalen bij het verhelpen van kale of dun bezette delen van uw gazon. Gazonrenovatie d.m.v. graszoden leggen kan overigens ook uitstekend in deze maand uitgevoerd worden.

Tuinonderhoud in juni: snoeien van beplanting

Ook deze maand mag de snoeischaar weer tevoorschijn komen. Na de langste dag, 21 juni, krijgt de beplanting in de tuin een nieuwe groei-impuls. Om deze optimaal te benutten is het belangrijk om heesters en hagen voor die tijd nog een keer gesnoeid te hebben. Zo kunnen ze mooi nog een keer uitlopen.

Ook mag in juni de buxus gesnoeid worden. U kunt dit het beste op een bewolkte dag doen, of eventueel de buxus in pot in de schaduw zetten. Dit om uitdroging en verbranding van de bladeren te voorkomen. Hetzelfde geldt voor de taxus- en beukenhaag in uw tuin.

Vijver onderhoud juni

Inmiddels is het kuit van de vissen in uw vijver uitgekomen. Bent u van plan de jonge visjes groot te brengen? Dan is het noodzakelijk om niet te veel beplanting weg te halen uit de vijver. Dit dient namelijk als bescherming in de vorm van een schuilplaats.

Om wat kleur rond de vijver te krijgen op een natuurlijke manier kunt u nog wat oeverplanten aanplanten. Planten als de gele lis, snoekkruid, biezen, varens, kattenstaart, hosta’s en de lisdodde zijn hier uitermate geschikt voor.

Iets wat veel mensen vaak vergeten is om de vijver bij te vullen. Door het warmere weer verdampt het water sneller dan normaal en kan de neerslag dit niet altijd op pijl houden. Bij een lage waterstand is het dan ook slim om er wat water bij te doen. Doe dit wel in etappes en niet in een keer, anders is de kans groot dat het water te snel afkoelt.

Wat te doen tegen emelten en engerlingen?

Engerlingen en emelten zijn larven. De engerling komt van de meikever en emelten van de langpootmug. Deze larven zijn dol op de wortels van uw gazon. Hierdoor krijgt u dode plekken in het gras. U kunt deze dieren bestrijden door:

 • De grond te verdichten. Maak het gras eerst goed nat en rol het vervolgens aan met een zware grasrol. Door dit meerdere dagen achter elkaar te doen, wordt de grond verdicht en krijgen de larven geen lucht. Ook gaan de eitjes hierdoor kapot.
 • Natuurlijke vijanden. Een natuurlijke vijand van de engerling is de sluipwesp of de parasitaire wesp. De eieren en kleinere engerlingen worden gegeten door kortschildkevers en kleine loopkevers. De grotere engerlingen worden gegeten of gebeten door de grotere loopkevers. Deze beet is dodelijk. Ook mollen, egels, spitsmuizen en vogels vinden ze lekker.
 • Pychlorex. Dit is een middel dat verkocht wordt in meerdere winkels en webshops. Het middel bestaat uit strooikorrels die gelijkmatig over de grond verdeeld dienen te worden. Neerslag na strooien bevordert de inwerking. Minder aan dit product is dat het meerdere bodeminsecten aanpakt, dus ook de natuurlijke vijanden.
 • Donker landbouwplastic. Er wordt gezegd dat donker plastic de emelten omhoog laat komen. Leg het plastic op de aangetaste plekken en de emelten zullen aan de oppervlakte verschijnen. Nu kunt u ze makkelijk weghalen. Laat het plastic maximaal 1 dag liggen, anders wordt het onderliggende gras geel.
 • Aaltjes. Aaltjes zijn parasitaire nematoden die op zoek gaan naar keverlarven. Als ze er een gevonden hebben, dringen ze binnen en scheiden ze een bacterie af die fataal is voor de engerling. Deze bacteriën zetten de ingewanden om in vloeibaar voedsel dat vervolgens opgegeten wordt door de aaltjes.

Het tuinonderhoud laten uitvoeren?

Heeft u deze maand zelf geen tijd om werkzaamheden in de tuin uit te voeren? U kunt altijd vrijblijvend een offerte laten maken voor tuinonderhoud. Onze hoveniers komen met veel plezier deze klus voor u klaren!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten