Tuinplant juni - Lupine

Tuinplant juni - Lupine

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 08-06-2018
Laatst aangepast op: 28-02-2018

Tonyo van Run

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin. Beplanting is dan ook een zeer belangrijk onderdeel van de tuinaanleg

Gras en Groen Hoveniers brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In juni, aan het begin van de zomer, staat de tuin vol met bloeiende en heerlijk geurende planten. Persoonlijk kan ik enorm genieten van de irissen die tot bloei komen maar ook klimplanten zoals de Passiflora en Clematis ontvouwen nu hun bloemen.

Speciale aandacht deze maand voor de Lupinus. Een bijzonder geslacht uit de vlinderbloemenfamilie. Vanaf begin juni komen ze in bloei. Wie er op let ziet ze steeds vaker. In tuinen maar ook in bermen waar ze zich uitzaaien en verder verspreiden.

Lupinus

Nederlandse naam: Lupine

Kenmerken van Lupine

Lupine is een meerjarige wintervaste plant. In de winter sterft de plant af om vervolgens in het voorjaar, bijna letterlijk, als een raket omhoog te schieten. Eerst verschijnen er meerdere mooie kenmerkende bloembladeren. En in juni verschijnen de kenmerkende bloem toortsen. Lupine komt voor in verschillende kleuren, van paars tot geel of wit.

De meeste cultivarissen bereiken in totaal een hoogte tussen de 40 en 80 cm. Na de bloei maken de planten peulen aan waarin zaden worden gevormd. Landbouw bedrijven kweken lupine inmiddels ook voor het maken van zogenaamd lupinemeel.

Herkomst van Lupine

Hoewel er in Europa ook één wilde soort voorkomt zijn de meeste cultivarissen die hun oorsprong kennen in Noord-Amerika. In totaal zijn er zo’n 200 soorten waarvan de grootste een hoogte van 200 cm kunnen bereiken. Doordat de plant vele zaden vormt kan de verspreiding zeer snel plaatsvinden. Dit kan ook bij u in de tuin van toepassing zijn.

Standplaats van Lupinus

Lupine is een zeer gemakkelijke plant. Bij voorkeur wordt de plant op een zeer zonnige plaats in de border geplant. De plant houdt echter niet van kalkrijke gronden. Pas dus op met de kalkgift in de winter.

Onderhoud van Lupine

Lupine moet aan het einde van de winter worden gesnoeid. Het afgestorven blad kan op die manier als natuurlijke bescherming dienen tegen mogelijke vorst. Bovendien kunnen vogels op zoek naar eten de zaden vinden die naar grote waarschijnlijkheid zijn gevormd.

In het voorjaar zal de plant vanzelf uitlopen. De plant heeft geen enorme vochtbehoefte. Pas op met het sproeien in de tuin. Het besproeide water kan in combinatie met het afkoelen ‘s nachts de weerbaarheid van de plant aantasten. Meeldauw komt dan ook regelmatig voor.

Wilt u Lupine vermeerderen in de tuin? Uit zichzelf zal de plant zich uitzaaien maar u kunt de natuur ook een handje helpen. U kunt aan het einde van de zomer de zaden oogsten en in het voorjaar zaaien in een kasje.

Een andere manier is het splitsen/ scheuren van de plant. U kunt eenvoudig een deel van de plant wegnemen en opnieuw uitplanten elders in de tuin. Let in het voorjaar op dat u de grond dan wat vochtiger houdt.

Lees ook:

Tuinplant oktober - Herfstaster

Tuinplant oktober - Herfstaster

12-10-2018

Speciale aandacht deze maand voor de Herfstaster. Een schitterende bloeiende plant in de herfst.

Lees verder
Tuinonderhoud oktober

Tuinonderhoud oktober

01-10-2018

Wilt u in oktober tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in oktober en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Laat een fraai tuinontwerp maken

Laat een fraai tuinontwerp maken

28-09-2018

Wilt u een tuinontwerp laten maken? Lees hier hoe de tuinarchitect van Gras en Groen Hoveniers te werk gaat.

Lees verder
De top 10 mooiste herfstbloeiers

De top 10 mooiste herfstbloeiers

21-09-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste herfstbloeiers.

Lees verder
Tuinplant september - Kniphofia

Tuinplant september - Kniphofia

07-09-2018

Speciale aandacht deze maand voor de Helenium. Een bijzonder geslacht uit de vlinderbloemenfamilie.

Lees verder
Tuinonderhoud september

Tuinonderhoud september

01-09-2018

Wilt u in september tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in september en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Tuinonderhoud laten uitvoeren

Tuinonderhoud laten uitvoeren

31-08-2018

Wilt u tuinonderhoud laten uitvoeren? Lees in de blog meer over de mogelijkheden bij Gras en Groen.

Lees verder
De top 10 tuinplanten voor meer tuinvogels

De top 10 tuinplanten voor meer tuinvogels

24-08-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinplanten die vogels aantrekken

Lees verder
Tuinplant augustus - Verbena

Tuinplant augustus - Verbena

10-08-2018

Speciale aandacht deze maand voor de verbena bonariensis. Een bijzonder fraai bloeiende tuinplant.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!