Tuinplant juni - Lupine

Tuinplant juni - Lupine

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 08-06-2018
Laatst aangepast op: 28-02-2018

Tonyo van Run

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin. Beplanting is dan ook een zeer belangrijk onderdeel van de tuinaanleg

Gras en Groen Hoveniers brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In juni, aan het begin van de zomer, staat de tuin vol met bloeiende en heerlijk geurende planten. Persoonlijk kan ik enorm genieten van de irissen die tot bloei komen maar ook klimplanten zoals de Passiflora en Clematis ontvouwen nu hun bloemen.

Speciale aandacht deze maand voor de Lupinus. Een bijzonder geslacht uit de vlinderbloemenfamilie. Vanaf begin juni komen ze in bloei. Wie er op let ziet ze steeds vaker. In tuinen maar ook in bermen waar ze zich uitzaaien en verder verspreiden.

Lupinus

Nederlandse naam: Lupine

Kenmerken van Lupine

Lupine is een meerjarige wintervaste plant. In de winter sterft de plant af om vervolgens in het voorjaar, bijna letterlijk, als een raket omhoog te schieten. Eerst verschijnen er meerdere mooie kenmerkende bloembladeren. En in juni verschijnen de kenmerkende bloem toortsen. Lupine komt voor in verschillende kleuren, van paars tot geel of wit.

De meeste cultivarissen bereiken in totaal een hoogte tussen de 40 en 80 cm. Na de bloei maken de planten peulen aan waarin zaden worden gevormd. Landbouw bedrijven kweken lupine inmiddels ook voor het maken van zogenaamd lupinemeel.

Herkomst van Lupine

Hoewel er in Europa ook één wilde soort voorkomt zijn de meeste cultivarissen die hun oorsprong kennen in Noord-Amerika. In totaal zijn er zo’n 200 soorten waarvan de grootste een hoogte van 200 cm kunnen bereiken. Doordat de plant vele zaden vormt kan de verspreiding zeer snel plaatsvinden. Dit kan ook bij u in de tuin van toepassing zijn.

Standplaats van Lupinus

Lupine is een zeer gemakkelijke plant. Bij voorkeur wordt de plant op een zeer zonnige plaats in de border geplant. De plant houdt echter niet van kalkrijke gronden. Pas dus op met de kalkgift in de winter.

Onderhoud van Lupine

Lupine moet aan het einde van de winter worden gesnoeid. Het afgestorven blad kan op die manier als natuurlijke bescherming dienen tegen mogelijke vorst. Bovendien kunnen vogels op zoek naar eten de zaden vinden die naar grote waarschijnlijkheid zijn gevormd.

In het voorjaar zal de plant vanzelf uitlopen. De plant heeft geen enorme vochtbehoefte. Pas op met het sproeien in de tuin. Het besproeide water kan in combinatie met het afkoelen ‘s nachts de weerbaarheid van de plant aantasten. Meeldauw komt dan ook regelmatig voor.

Wilt u Lupine vermeerderen in de tuin? Uit zichzelf zal de plant zich uitzaaien maar u kunt de natuur ook een handje helpen. U kunt aan het einde van de zomer de zaden oogsten en in het voorjaar zaaien in een kasje.

Een andere manier is het splitsen/ scheuren van de plant. U kunt eenvoudig een deel van de plant wegnemen en opnieuw uitplanten elders in de tuin. Let in het voorjaar op dat u de grond dan wat vochtiger houdt.

Lees ook:

Tuinonderhoud juni

Tuinonderhoud juni

01-06-2018

Wilt u in juni tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in juni en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
De aanleg van een natuurlijk gazon

De aanleg van een natuurlijk gazon

25-05-2018

Een natuurlijk gazon aanleggen vraagt om enige kennis. Lees in dit blog hoe het gazon op de juiste wijze wordt aangelegd.

Lees verder
De top 10 mooiste vlinderplanten

De top 10 mooiste vlinderplanten

18-05-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste vlinderplanten.

Lees verder
Showtuin Hemelvaartsdag geopend!

Showtuin Hemelvaartsdag geopend!

09-05-2018

Is uw tuin al klaar voor de zomer? Kom op Hemelvaartsdag langs in de showtuin van Gras en Groen!

Lees verder
Tuinplant mei - Rhodondendron

Tuinplant mei - Rhodondendron

04-05-2018

Van alle mooie planten die bloeien in mei springt de Rhodondendron er toch wel uit. Om die reden extra aandacht voor deze fraaie struik.

Lees verder
Tuinonderhoud mei

Tuinonderhoud mei

01-05-2018

Wilt u in mei tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in mei en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Benut de ruimte en plaats een pergola in de tuin

Benut de ruimte en plaats een pergola in de tuin

27-04-2018

Wilt u de ruimte in uw tuin extra benutten, spannender maken of er een mooi element aan toevoegen? Lees in dit blog meer over de pergola.

Lees verder
De top 10 mooiste plukbloemen

De top 10 mooiste plukbloemen

20-04-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste plukbloemen

Lees verder
Tuinplant april - Skimmia

Tuinplant april - Skimmia

06-04-2018

Speciale aandacht deze maand voor de Skimmia. Een mooie wintergroene heester die een geliefde plant is voor kerststukjes.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!