Tuinplant maart - Vinca minor

Tuinplant maart - Vinca minor

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 06-03-2019
Laatst aangepast op: 12-12-2018

Tonyo van Run

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen Hoveniers brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In maart is het eindelijk tijd voor het voorjaar en dat is in de natuur maar zeker ook in jouw tuin duidelijk te zien. Veel knoppen staan op het punt om uit te lopen en een groot aantal bloeiende planten laten hun eerste bloemen zien.

Vinca minor is één van de mooie planten die in maart al volop in bloei staat. Deze dankbare bodembedekker met fraaie paarse bloempjes vind je terug in vrijwel elke schaduwrijke tuin. Om deze redenen extra aandacht deze maand voor de kleine maagdenpalm!

Latijnse naam Vinca minor

Nederlandse naam: Kleine maagdenpalm

Kenmerken Vinca minor

je herkent deze plant vast wel. Kleine maagdenpalm siert de border op schaduwrijke plaatsen in heel veel Nederlandse tuinen. De lage en wintergroene bodembedekker wordt circa 20 centimeter hoog. Vanaf februari komen er kleine paarse bloemetjes in bloei. Vinca minor bloeit vervolgens tot in mei. In enkele gevallen is er zelfs nog een tweede bloeiperiode in het najaar.

Maagdenpalm is een wintergroene tuinplant. Langs lange vertakkingen komen smalle blaadjes. De plant groeit snel dicht en onderdrukt daardoor het onkruid.

Herkomst Maagdenpalm

Van origine is Maagdenpalm afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Tegenwoordig is maagdenpalm, mede door het dumpen van groenafval, op talloze plaatsen terug te vinden. In de Nederlandse natuur komt het slechts spaarzaam voor, maar in België heeft het zich gevestigd in talloze bossen.

Standplaats Vinca minor

Op een zonnige plaats zal Vinca Minor het meest uitbundig tot bloei komen. Toch verdraagt de Maagdenpalm schaduw ontzettend goed. Daar deze eigenschap wordt de plant vaak op schaduwrijke plaatsen in de tuin aangeplant.

Onderhoud Maagdenpalm

Maagdenpalm behoeft weinig bijzondere verzorging. Een jaarlijkse mestgift wordt gewaardeerd door de plant. De borders kun je in het voorjaar snoeien. Let ook op dat ondergrondse uitlopers weggenomen worden om ongewenste verspreiding in de tuin tegen te gaan!

Lees ook:

Bergingen en tuinkasten

Bergingen en tuinkasten

20-03-2019

Wil je altijd een opgeruimde tuin? Bergingen en tuinkasten zijn ideaal om jouw tuin opgeruimd te houden!

Lees verder
De top 10 mooiste wit bloeiende planten

De top 10 mooiste wit bloeiende planten

13-03-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste witbloeiende planten.

Lees verder
Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

20-02-2019

Voor het ontwerp is het spelen met hoogtes ontzettend gaaf. In dit nieuwsbericht vertel ik je over de voordelen en mogelijkheden met hoogteverschillen.

Lees verder
De top 10 mooiste bomen voor de tuin

De top 10 mooiste bomen voor de tuin

13-02-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bomen voor in de tuin.

Lees verder
Tuinplant februari - Sneeuwklokje

Tuinplant februari - Sneeuwklokje

06-02-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Galanthus. Een bloembol soort die schitterend bloeit aan het einde van de winter.

Lees verder
Maak een tuin moodboard

Maak een tuin moodboard

23-01-2019

Droom jij al jaren van een nieuw aangelegde tuin? Dan is het maken van een moodboard wellicht een zeer goede eerste stap.

Lees verder
De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

16-01-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste blauw bloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant januari - Winterjasmijn

Tuinplant januari - Winterjasmijn

09-01-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Jasminum nudiflorum. Een schitterend decoratieve plant in de winter.

Lees verder
De top 10 klimplanten

De top 10 klimplanten

14-12-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste klimplanten.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!