Tuinplant mei - Blauwe regen

Tuinplant mei - Blauwe regen

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 08-05-2019
Laatst aangepast op: 12-12-2018

Tonyo van Run

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor jouw tuin.

Gras en Groen Hoveniers brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In mei, aan het einde van het voorjaar, staat de tuin vol met bloeiende en heerlijk geurende planten. Persoonlijk vind ik het bloembed dat de Lelietjes-van-dalen vormen prachtig en ook van de sering kan ik erg genieten in mei.

Speciale aandacht deze maand voor de Wisteria Sinensis oftewel de Blauwe regen. Een prachtige klimplant die in mei zeer rijkelijk bloeit en zijn sierwaarde bewijst. Een schitterende plant die op jouw pergola niet mag ontbreken.

Wisteria Sinensis

Nederlandse naam: Blauwe regen

Kenmerken Blauwe regen

Blauwe regen is een klimplant die sterk verhout. De snelle groeier vindt al slingerend de weg omhoog door zich om steunpunten heen te slaan. Jonge uitlopers van de plant zijn zeer flexibel en groen van kleur. In een later stadium verhout dit en wordt het ook minder buigzaam.

In mei komt de plant in bloei. Vaak zijn er dan nog weinig bladeren aan de plant te ontdekken en hangen de blauw-paarse bloemtrossen van wel 25 centimeter lang fraai omlaag.

Nadat de plant is uitgebloeid zal deze volop in het blad staan en talloze uitlopers vormen om steeds groter en breder uit te lopen. Blauwe regen kan een hoogte van zeker 10 meter bereiken.

Herkomst Wisteria Sinensis

Er zijn een tiental soorten Wisteria en het zijn allemaal slingerplanten. De Blauwe regen komt oorspronkelijk voor in de Verenigde Staten en Aziatische landen zoals China, Korea en Japan.

Standplaats Blauwe regen

Plant de Blauwe regen langs een pergola of muur en biedt de blauwe regen op die manier groeiondersteuning. Om zeker te zijn van een uitbundige bloei doe je er verstandig aan om Wisteria niet op de noordkant aan te planten. Plant Blauwe regen niet tegen een regenpijp. Het gewicht kan de regenpijp teveel worden, maar de klimplant kan ook al draaiend de regenpijp kapot knijpen.

Onderhoud Wisteria Sinensis

Voor een uitbundige bloei is het zaak de Blauwe regen tweemaal per jaar te snoeien. Beperk het aantal vertakkingen tijdens de wintersnoei en behoud circa 3 bloemknoppen per vertakking. Tijdens de zomersnoei houd je de plant in toom door stelselmatig uitlopers terug te nemen.

Lees ook:

Duurzame borders in de tuin

Duurzame borders in de tuin

22-05-2019

Duurzame borders in de tuin beperken het tuinonderhoud, maar zorgen voor een grote diversiteit. Lees hier meer over duurzame beplanting voor uw borders.

Lees verder
De top 10 mooiste prairieplanten

De top 10 mooiste prairieplanten

15-05-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste prairieplanten.

Lees verder
Tuinonderhoud mei

Tuinonderhoud mei

01-05-2019

Wilt u in mei tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in mei en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Tuinberegening: dé hulp bij klimaatverandering

Tuinberegening: dé hulp bij klimaatverandering

24-04-2019

Tuinberegening de hulp bij klimaatsverandering. Lees hoe tuinberegening u gaat helpen om uw tuin te beregenen in warme en droge perioden.

Lees verder
De top 10 mooiste waterplanten

De top 10 mooiste waterplanten

17-04-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste waterplanten.

Lees verder
Tuinplant april - Vergeet-mij-nietje

Tuinplant april - Vergeet-mij-nietje

10-04-2019

Tuinplant van de maand april - Vergeet-mij-nietje. Speciale aandacht deze maand voor de Myosotis.

Lees verder
Tuinonderhoud april

Tuinonderhoud april

01-04-2019

Wilt u in april tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in april en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Bergingen en tuinkasten

Bergingen en tuinkasten

20-03-2019

Wil je altijd een opgeruimde tuin? Bergingen en tuinkasten zijn ideaal om jouw tuin opgeruimd te houden!

Lees verder
De top 10 mooiste wit bloeiende planten

De top 10 mooiste wit bloeiende planten

13-03-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste witbloeiende planten.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!