Tuinplant maand november - Beshulst

Tuinplant maand november - Beshulst

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 09-11-2018
Laatst aangepast op: 03-12-2018

Tonyo van Run

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen Hoveniers brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In november is het al goed te zien dat de winter eraan zit te komen. De meeste planten hebben hun blad laten vallen. Toch zijn er nog voldoende planten die hun sierwaarde in de tuin bewijzen. Groenblijvende planten zoals de Viburnum Davidii komen nu in bloei maar ook uitgebloeide siergrassen kleuren nu mooi goud geel.

Speciale aandacht deze maand voor de Beshulst oftewel de Ilex aquifolium ‘pyramidalis’. De groenblijvende hulstsoort die de tuin prachtig opfleurt met de dieprode bessen.

Ilex aquifolium ‘pyramidalis’

Nederlandse naam: Beshulst

Kenmerken van Ilex aquifolium ‘pyramidalis’

De beshulst oftewel de Ilex aquifolium ‘pyramidalis’ kennen we natuurlijk allemaal van de mooie bloemstukken die rond kerst menig woonkamer versieren. Het sterke donkergroene blad gecombineerd met de dieprode bessen zijn rond de feestdagen een geliefde verschijning.

De beshulst is vanwege de omvangrijke groei minder vaak te vinden in de tuin. Toch heeft de plant ook daar zeker haar sierwaarde. De Ilex aquifolium ‘pyramidalis’ kan uitstekend in model gehouden worden door te snoeien. Gebeurt dit niet dan kan de struik zeer groot worden, er zijn exemplaren bekend die een hoogte van maar liefst 20 meter bereiken.

Herkomst van Beshulst

De beshulst is voor origine een Aziatische plant. Met name in China kent Ilex aquifolium ‘pyramidalis’ een zeer groot verspreidingsgebied.

Standplaats van Ilex aquifolium ‘pyramidalis’

Net als vele andere hulstsoorten is de Ilex aquifolium ‘pyramidalis’ een zuurminnende plant. Het zal u dan ook niet verbazen dat de plant het uitstekend doet op een plek in de halfschaduw. Vanwege de schaduw en verzuring van de grond onder invloed van organisch materiaal gedijt de Beshulst hier uitstekend. Toch zal de fraaie plant het ook naar behoren doen op een plek in de volle grond.

Onderhoud van Ilex aquifolium ‘pyramidalis’

Om in de winter te kunnen genieten van de dieprode bessen is het aan te bevelen de plant te snoeien in het voorjaar. Daardoor krijgt de plant de kans om bloemknoppen te vormen waaruit later de rode bessen voortkomen. Snoei de plant jaarlijk om verwildering te voorkomen. Om bij het opruimen geen last te hebben van het stekelige blad is het aan te raden het snoeiafval op te vangen op een zeil of doek.

Lees ook:

Vind verkoeling in je eigen tuin

Vind verkoeling in je eigen tuin

26-06-2019

Hoe zorg je voor verkoeling in jouw eigen tuin? In dit nieuwsbericht gaan we op zoek naar oplossingen voor jouw tuin.

Lees verder
De top 10 tuinkruiden

De top 10 tuinkruiden

19-06-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinkruiden.

Lees verder
Tuinplant juni - Elfenbloem

Tuinplant juni - Elfenbloem

12-06-2019

Elfenbloem is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Epimedium.

Lees verder
Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

05-06-2019

Vol trots zorgt Gras en Groen er wekelijks voor dat het groen rondom de Sint-Janskathedraal er prachtig bij ligt!

Lees verder
Duurzame borders in de tuin

Duurzame borders in de tuin

22-05-2019

Duurzame borders in de tuin beperken het tuinonderhoud, maar zorgen voor een grote diversiteit. Lees hier meer over duurzame beplanting voor uw borders.

Lees verder
De top 10 mooiste prairieplanten

De top 10 mooiste prairieplanten

15-05-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste prairieplanten.

Lees verder
Tuinplant mei - Blauwe regen

Tuinplant mei - Blauwe regen

08-05-2019

Blauwe regen is tuinplant van de maand mei - Lees hier meer over deze fraaie klimplant.

Lees verder
Tuinonderhoud mei

Tuinonderhoud mei

01-05-2019

Wilt u in mei tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in mei en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Tuinberegening: dé hulp bij klimaatverandering

Tuinberegening: dé hulp bij klimaatverandering

24-04-2019

Tuinberegening de hulp bij klimaatsverandering. Lees hoe tuinberegening u gaat helpen om uw tuin te beregenen in warme en droge perioden.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!