Tuinplant maand november - Beshulst

Tuinplant maand november - Beshulst

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 09-11-2018
Laatst aangepast op: 03-12-2018

Tonyo van Run

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen Hoveniers brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In november is het al goed te zien dat de winter eraan zit te komen. De meeste planten hebben hun blad laten vallen. Toch zijn er nog voldoende planten die hun sierwaarde in de tuin bewijzen. Groenblijvende planten zoals de Viburnum Davidii komen nu in bloei maar ook uitgebloeide siergrassen kleuren nu mooi goud geel.

Speciale aandacht deze maand voor de Beshulst oftewel de Ilex aquifolium ‘pyramidalis’. De groenblijvende hulstsoort die de tuin prachtig opfleurt met de dieprode bessen.

Ilex aquifolium ‘pyramidalis’

Nederlandse naam: Beshulst

Kenmerken van Ilex aquifolium ‘pyramidalis’

De beshulst oftewel de Ilex aquifolium ‘pyramidalis’ kennen we natuurlijk allemaal van de mooie bloemstukken die rond kerst menig woonkamer versieren. Het sterke donkergroene blad gecombineerd met de dieprode bessen zijn rond de feestdagen een geliefde verschijning.

De beshulst is vanwege de omvangrijke groei minder vaak te vinden in de tuin. Toch heeft de plant ook daar zeker haar sierwaarde. De Ilex aquifolium ‘pyramidalis’ kan uitstekend in model gehouden worden door te snoeien. Gebeurt dit niet dan kan de struik zeer groot worden, er zijn exemplaren bekend die een hoogte van maar liefst 20 meter bereiken.

Herkomst van Beshulst

De beshulst is voor origine een Aziatische plant. Met name in China kent Ilex aquifolium ‘pyramidalis’ een zeer groot verspreidingsgebied.

Standplaats van Ilex aquifolium ‘pyramidalis’

Net als vele andere hulstsoorten is de Ilex aquifolium ‘pyramidalis’ een zuurminnende plant. Het zal u dan ook niet verbazen dat de plant het uitstekend doet op een plek in de halfschaduw. Vanwege de schaduw en verzuring van de grond onder invloed van organisch materiaal gedijt de Beshulst hier uitstekend. Toch zal de fraaie plant het ook naar behoren doen op een plek in de volle grond.

Onderhoud van Ilex aquifolium ‘pyramidalis’

Om in de winter te kunnen genieten van de dieprode bessen is het aan te bevelen de plant te snoeien in het voorjaar. Daardoor krijgt de plant de kans om bloemknoppen te vormen waaruit later de rode bessen voortkomen. Snoei de plant jaarlijk om verwildering te voorkomen. Om bij het opruimen geen last te hebben van het stekelige blad is het aan te raden het snoeiafval op te vangen op een zeil of doek.

Lees ook:

Bergingen en tuinkasten

Bergingen en tuinkasten

20-03-2019

Wil je altijd een opgeruimde tuin? Bergingen en tuinkasten zijn ideaal om jouw tuin opgeruimd te houden!

Lees verder
De top 10 mooiste wit bloeiende planten

De top 10 mooiste wit bloeiende planten

13-03-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste witbloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant maart - Vinca minor

Tuinplant maart - Vinca minor

06-03-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Vinca minor. Een zeer gewaardeerde bodembedekker met lieflijk, paarse bloempjes.

Lees verder
Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

20-02-2019

Voor het ontwerp is het spelen met hoogtes ontzettend gaaf. In dit nieuwsbericht vertel ik je over de voordelen en mogelijkheden met hoogteverschillen.

Lees verder
De top 10 mooiste bomen voor de tuin

De top 10 mooiste bomen voor de tuin

13-02-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bomen voor in de tuin.

Lees verder
Tuinplant februari - Sneeuwklokje

Tuinplant februari - Sneeuwklokje

06-02-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Galanthus. Een bloembol soort die schitterend bloeit aan het einde van de winter.

Lees verder
Maak een tuin moodboard

Maak een tuin moodboard

23-01-2019

Droom jij al jaren van een nieuw aangelegde tuin? Dan is het maken van een moodboard wellicht een zeer goede eerste stap.

Lees verder
De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

16-01-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste blauw bloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant januari - Winterjasmijn

Tuinplant januari - Winterjasmijn

09-01-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Jasminum nudiflorum. Een schitterend decoratieve plant in de winter.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!