Tuinplant maand november - Beshulst

Tuinplant maand november - Beshulst

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 09-11-2018
Laatst aangepast op: 03-12-2018

Tonyo van Run

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen Hoveniers brengt elke maand de mooiste planten in beeld. In november is het al goed te zien dat de winter eraan zit te komen. De meeste planten hebben hun blad laten vallen. Toch zijn er nog voldoende planten die hun sierwaarde in de tuin bewijzen. Groenblijvende planten zoals de Viburnum Davidii komen nu in bloei maar ook uitgebloeide siergrassen kleuren nu mooi goud geel.

Speciale aandacht deze maand voor de Beshulst oftewel de Ilex aquifolium ‘pyramidalis’. De groenblijvende hulstsoort die de tuin prachtig opfleurt met de dieprode bessen.

Ilex aquifolium ‘pyramidalis’

Nederlandse naam: Beshulst

Kenmerken van Ilex aquifolium ‘pyramidalis’

De beshulst oftewel de Ilex aquifolium ‘pyramidalis’ kennen we natuurlijk allemaal van de mooie bloemstukken die rond kerst menig woonkamer versieren. Het sterke donkergroene blad gecombineerd met de dieprode bessen zijn rond de feestdagen een geliefde verschijning.

De beshulst is vanwege de omvangrijke groei minder vaak te vinden in de tuin. Toch heeft de plant ook daar zeker haar sierwaarde. De Ilex aquifolium ‘pyramidalis’ kan uitstekend in model gehouden worden door te snoeien. Gebeurt dit niet dan kan de struik zeer groot worden, er zijn exemplaren bekend die een hoogte van maar liefst 20 meter bereiken.

Herkomst van Beshulst

De beshulst is voor origine een Aziatische plant. Met name in China kent Ilex aquifolium ‘pyramidalis’ een zeer groot verspreidingsgebied.

Standplaats van Ilex aquifolium ‘pyramidalis’

Net als vele andere hulstsoorten is de Ilex aquifolium ‘pyramidalis’ een zuurminnende plant. Het zal u dan ook niet verbazen dat de plant het uitstekend doet op een plek in de halfschaduw. Vanwege de schaduw en verzuring van de grond onder invloed van organisch materiaal gedijt de Beshulst hier uitstekend. Toch zal de fraaie plant het ook naar behoren doen op een plek in de volle grond.

Onderhoud van Ilex aquifolium ‘pyramidalis’

Om in de winter te kunnen genieten van de dieprode bessen is het aan te bevelen de plant te snoeien in het voorjaar. Daardoor krijgt de plant de kans om bloemknoppen te vormen waaruit later de rode bessen voortkomen. Snoei de plant jaarlijk om verwildering te voorkomen. Om bij het opruimen geen last te hebben van het stekelige blad is het aan te raden het snoeiafval op te vangen op een zeil of doek.

Lees ook:

De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

16-01-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste blauw bloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant januari - Winterjasmijn

Tuinplant januari - Winterjasmijn

09-01-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Jasminum nudiflorum. Een schitterend decoratieve plant in de winter.

Lees verder
De top 10 klimplanten

De top 10 klimplanten

14-12-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste klimplanten.

Lees verder
Tuinplant december - Witte Kornoelje

Tuinplant december - Witte Kornoelje

07-12-2018

Speciale aandacht deze maand voor de Cornus alba. Een schitterende, decoratieve plant in de winter.

Lees verder
Tuinonderhoud december

Tuinonderhoud december

01-12-2018

Wilt u in december tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in december en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
De juiste sierbestrating voor uw tuin

De juiste sierbestrating voor uw tuin

30-11-2018

Waar dient u op te letten bij de aanschaf van sierbestrating? Gras en Groen Hoveniers legt de mogelijkheden aan u uit!

Lees verder
De top 10 mooiste heesters

De top 10 mooiste heesters

23-11-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste heesters.

Lees verder
Tuinonderhoud november

Tuinonderhoud november

01-11-2018

Wilt u in november tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in november en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Bodemgesteldheid in uw tuin

Bodemgesteldheid in uw tuin

26-10-2018

De bodemgesteldheid is van grote invloed op de groei van beplanting in uw tuin. Lees hier wat Gras en Groen Hoveniers hieraan doet.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!