Bloemen en Planten

Tuinplant oktober - Herfstaster

Geplaatst: 12/10/2018 Aangepast: 21/09/2020

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen Hoveniers brengt elke maand de mooiste planten in beeld. Ook oktober, als het buiten al echt herfst aan het worden is, kan de tuin nog vol staan met bloeiende planten die door blijven groeien tot de winter echt de intrede doet. Voorbeelden hiervan zijn Sedum herbstfreude, herfstanemoon en ook de vlinderstruik heeft nog volop bloemen in oktober.

Speciale aandacht deze maand voor de Herfstaster oftewel de Aster novi-belgii. Een bijzonder fraaie plant uit de composietenfamilie. Een plant die mooie grote pollen vormt en tot diep in het najaar in bloeit staat!

Aster novi-belgii

Nederlandse naam: Herfstaster

Kenmerken van Aster novi-belgii

De herfstaster is van origine een weideplant die niet misstaat in een uitbundig bloeiende border. De Aster novi-belgii is polvormig en kan behoorlijk omvang uitgroeien. Doorgaans wordt de plant zo’n 120 cm hoog en 60 centimeter breed.

Vanaf het einde van de zomer kan de herfstaster in bloei komen. Gedurende de bloeiperiode blijft de Aster novi-belgii nieuwe bloemen vormen die een grote aantrekkingskracht uitoefenen op nectar minnende insecten.

Als de winter zich aandient sterft de plant bovengronds af. In de winter heeft de herfstaster een decoratieve functie in de border en kan deze dus ook prima blijven staan. De plant is winterhard en zal in het nieuwe seizoen weer gewoon uitlopen.

Herkomst van de Herfstaster

De herfstaster is afkomstig van de graslanden in Noord-Amerika. In Nederland kennen we de plant al geruime tijd als dankbare plant in de border. Inmiddels zijn er ook vele fraaie kruisingen zoals de Aster novi-belgii 'Schöne von Dietlikon welke dieppaars van kleur is.

Standplaats van de Aster novi-belgii

Dat de Herfstaster van oorsprong een weideplant is kunt u goed merken aan de standplaats. Bij voorkeur staat de plant, net als in wijde graslanden, op een zeer zonnige plek in de tuin. Op een humusrijke zandgrond zal de plant het best gedijen, maar ook op andere grondsoorten zal de Astersoort haar waarde hebben in de border.

Onderhoud van de Herfstaster

De Herfstaster is een fijne tuinplant die zeer weinig onderhoud vraagt. In het voorjaar moeten afgestroven delen verwijderd worden om de groei te bevorderen. Het is aan te raden de plant eens in de drie jaar te scheuren. De kern van de pol heeft dan haar waarde bewezen. Delen van de pol die aan de zijkanten worden afgescheurd kunnen aangeplant worden en zullen weer zeer uitbundig bloeien.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten