Tuinplant oktober - Herfstaster

Tuinplant oktober - Herfstaster

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 12-10-2018
Laatst aangepast op: 03-12-2018

Tonyo van Run

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen Hoveniers brengt elke maand de mooiste planten in beeld. Ook oktober, als het buiten al echt herfst aan het worden is, kan de tuin nog vol staan met bloeiende planten die door blijven groeien tot de winter echt de intrede doet. Voorbeelden hiervan zijn Sedum herbstfreude, herfstanemoon en ook de vlinderstruik heeft nog volop bloemen in oktober.

Speciale aandacht deze maand voor de Herfstaster oftewel de Aster novi-belgii. Een bijzonder fraaie plant uit de composietenfamilie. Een plant die mooie grote pollen vormt en tot diep in het najaar in bloeit staat!

Aster novi-belgii

Nederlandse naam: Herfstaster

Kenmerken van Aster novi-belgii

De herfstaster is van origine een weideplant die niet misstaat in een uitbundig bloeiende border. De Aster novi-belgii is polvormig en kan behoorlijk omvang uitgroeien. Doorgaans wordt de plant zo’n 120 cm hoog en 60 centimeter breed.

Vanaf het einde van de zomer kan de herfstaster in bloei komen. Gedurende de bloeiperiode blijft de Aster novi-belgii nieuwe bloemen vormen die een grote aantrekkingskracht uitoefenen op nectar minnende insecten.

Als de winter zich aandient sterft de plant bovengronds af. In de winter heeft de herfstaster een decoratieve functie in de border en kan deze dus ook prima blijven staan. De plant is winterhard en zal in het nieuwe seizoen weer gewoon uitlopen.

Herkomst van de Herfstaster

De herfstaster is afkomstig van de graslanden in Noord-Amerika. In Nederland kennen we de plant al geruime tijd als dankbare plant in de border. Inmiddels zijn er ook vele fraaie kruisingen zoals de Aster novi-belgii 'Schöne von Dietlikon welke dieppaars van kleur is.

Standplaats van de Aster novi-belgii

Dat de Herfstaster van oorsprong een weideplant is kunt u goed merken aan de standplaats. Bij voorkeur staat de plant, net als in wijde graslanden, op een zeer zonnige plek in de tuin. Op een humusrijke zandgrond zal de plant het best gedijen, maar ook op andere grondsoorten zal de Astersoort haar waarde hebben in de border.

Onderhoud van de Herfstaster

De Herfstaster is een fijne tuinplant die zeer weinig onderhoud vraagt. In het voorjaar moeten afgestroven delen verwijderd worden om de groei te bevorderen. Het is aan te raden de plant eens in de drie jaar te scheuren. De kern van de pol heeft dan haar waarde bewezen. Delen van de pol die aan de zijkanten worden afgescheurd kunnen aangeplant worden en zullen weer zeer uitbundig bloeien.

Lees ook:

Vind verkoeling in je eigen tuin

Vind verkoeling in je eigen tuin

26-06-2019

Hoe zorg je voor verkoeling in jouw eigen tuin? In dit nieuwsbericht gaan we op zoek naar oplossingen voor jouw tuin.

Lees verder
De top 10 tuinkruiden

De top 10 tuinkruiden

19-06-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinkruiden.

Lees verder
Tuinplant juni - Elfenbloem

Tuinplant juni - Elfenbloem

12-06-2019

Elfenbloem is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Epimedium.

Lees verder
Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

05-06-2019

Vol trots zorgt Gras en Groen er wekelijks voor dat het groen rondom de Sint-Janskathedraal er prachtig bij ligt!

Lees verder
Duurzame borders in de tuin

Duurzame borders in de tuin

22-05-2019

Duurzame borders in de tuin beperken het tuinonderhoud, maar zorgen voor een grote diversiteit. Lees hier meer over duurzame beplanting voor uw borders.

Lees verder
De top 10 mooiste prairieplanten

De top 10 mooiste prairieplanten

15-05-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste prairieplanten.

Lees verder
Tuinplant mei - Blauwe regen

Tuinplant mei - Blauwe regen

08-05-2019

Blauwe regen is tuinplant van de maand mei - Lees hier meer over deze fraaie klimplant.

Lees verder
Tuinonderhoud mei

Tuinonderhoud mei

01-05-2019

Wilt u in mei tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in mei en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Tuinberegening: dé hulp bij klimaatverandering

Tuinberegening: dé hulp bij klimaatverandering

24-04-2019

Tuinberegening de hulp bij klimaatsverandering. Lees hoe tuinberegening u gaat helpen om uw tuin te beregenen in warme en droge perioden.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!