Tuinplant oktober - Herfstaster

Tuinplant oktober - Herfstaster

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 12-10-2018
Laatst aangepast op: 03-12-2018

Tonyo van Run

Elke maand zijn er weer nieuwe pareltjes in de tuin te ontdekken. Planten die uitlopen en nieuw blad vormen, maar vooral planten die prachtig in bloei komen en een sieraad zijn voor de tuin.

Gras en Groen Hoveniers brengt elke maand de mooiste planten in beeld. Ook oktober, als het buiten al echt herfst aan het worden is, kan de tuin nog vol staan met bloeiende planten die door blijven groeien tot de winter echt de intrede doet. Voorbeelden hiervan zijn Sedum herbstfreude, herfstanemoon en ook de vlinderstruik heeft nog volop bloemen in oktober.

Speciale aandacht deze maand voor de Herfstaster oftewel de Aster novi-belgii. Een bijzonder fraaie plant uit de composietenfamilie. Een plant die mooie grote pollen vormt en tot diep in het najaar in bloeit staat!

Aster novi-belgii

Nederlandse naam: Herfstaster

Kenmerken van Aster novi-belgii

De herfstaster is van origine een weideplant die niet misstaat in een uitbundig bloeiende border. De Aster novi-belgii is polvormig en kan behoorlijk omvang uitgroeien. Doorgaans wordt de plant zo’n 120 cm hoog en 60 centimeter breed.

Vanaf het einde van de zomer kan de herfstaster in bloei komen. Gedurende de bloeiperiode blijft de Aster novi-belgii nieuwe bloemen vormen die een grote aantrekkingskracht uitoefenen op nectar minnende insecten.

Als de winter zich aandient sterft de plant bovengronds af. In de winter heeft de herfstaster een decoratieve functie in de border en kan deze dus ook prima blijven staan. De plant is winterhard en zal in het nieuwe seizoen weer gewoon uitlopen.

Herkomst van de Herfstaster

De herfstaster is afkomstig van de graslanden in Noord-Amerika. In Nederland kennen we de plant al geruime tijd als dankbare plant in de border. Inmiddels zijn er ook vele fraaie kruisingen zoals de Aster novi-belgii 'Schöne von Dietlikon welke dieppaars van kleur is.

Standplaats van de Aster novi-belgii

Dat de Herfstaster van oorsprong een weideplant is kunt u goed merken aan de standplaats. Bij voorkeur staat de plant, net als in wijde graslanden, op een zeer zonnige plek in de tuin. Op een humusrijke zandgrond zal de plant het best gedijen, maar ook op andere grondsoorten zal de Astersoort haar waarde hebben in de border.

Onderhoud van de Herfstaster

De Herfstaster is een fijne tuinplant die zeer weinig onderhoud vraagt. In het voorjaar moeten afgestroven delen verwijderd worden om de groei te bevorderen. Het is aan te raden de plant eens in de drie jaar te scheuren. De kern van de pol heeft dan haar waarde bewezen. Delen van de pol die aan de zijkanten worden afgescheurd kunnen aangeplant worden en zullen weer zeer uitbundig bloeien.

Lees ook:

Bergingen en tuinkasten

Bergingen en tuinkasten

20-03-2019

Wil je altijd een opgeruimde tuin? Bergingen en tuinkasten zijn ideaal om jouw tuin opgeruimd te houden!

Lees verder
De top 10 mooiste wit bloeiende planten

De top 10 mooiste wit bloeiende planten

13-03-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste witbloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant maart - Vinca minor

Tuinplant maart - Vinca minor

06-03-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Vinca minor. Een zeer gewaardeerde bodembedekker met lieflijk, paarse bloempjes.

Lees verder
Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

20-02-2019

Voor het ontwerp is het spelen met hoogtes ontzettend gaaf. In dit nieuwsbericht vertel ik je over de voordelen en mogelijkheden met hoogteverschillen.

Lees verder
De top 10 mooiste bomen voor de tuin

De top 10 mooiste bomen voor de tuin

13-02-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bomen voor in de tuin.

Lees verder
Tuinplant februari - Sneeuwklokje

Tuinplant februari - Sneeuwklokje

06-02-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Galanthus. Een bloembol soort die schitterend bloeit aan het einde van de winter.

Lees verder
Maak een tuin moodboard

Maak een tuin moodboard

23-01-2019

Droom jij al jaren van een nieuw aangelegde tuin? Dan is het maken van een moodboard wellicht een zeer goede eerste stap.

Lees verder
De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

16-01-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste blauw bloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant januari - Winterjasmijn

Tuinplant januari - Winterjasmijn

09-01-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Jasminum nudiflorum. Een schitterend decoratieve plant in de winter.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!