De nieuwste tuintrends van 2020

De nieuwste tuintrends van 2020

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 31-01-2020
Laatst aangepast op: 07-02-2020

Tonyo van Run

Ben je op zoek naar inspiratie voor veranderingen in jouw tuin? Of ben je toe aan een compleet nieuw tuinontwerp? Op basis van de recente ontwikkelingen spreken wij graag de nieuwste tuintrends van 2020 met jullie door. Wordt het de rustgevende tuin, gezinstuin, kleine, maar praktische tuin, klimaatadaptieve tuin of de 4-seizoenentuin? Lees snel verder!

Top 5 tuintrends 2020

Tuinbranche Nederland heeft enkele maanden geleden de ‘‘tuintrends van 2020’’ aangekondigd. Hieronder vallen de tuinstijlen Inner Retreat, de Blended Cultures en Street Savage. Wij zetten echter enkele vraagtekens bij deze tuintrends. De Inner Retreat tuin staat in het teken van ontspanning, maar de voorbeeldtuin is niet makkelijk te onderhouden. Tuinieren biedt op deze manier zeker géén ontspanning. Daarnaast staat de Blended Cultures tuin voor ‘‘een mix van materialen, werelden en culturen’’. Is dit echt een trend of een vorm van besluiteloosheid? Hebben mensen niet liever gewoon één stijl aan in hun tuin?

Als laatste wordt Street Savage benoemd als tuintrend. Deze tuin stelt imperfectie en vrijheid centraal, door betonnen vloeren en muren met graffiti op te nemen in de tuin. Er is dan ook weinig plaats voor groen. Naar onze mening zijn deze drie tuintrends niet de populairste. Een klimaatadaptieve tuin is juist erg in trek. Nu we te maken krijgen met steeds drogere perioden en heftige regenbuien, is het belangrijk om hier jouw tuin ook op aan te passen. Wij vertellen je op basis van de vraag van onze klanten de 5 nieuwste tuintrends van dit jaar!

Rustgevende tuin

Steeds meer werkende mensen krijgen te maken met burn-out klachten. Het is na een drukke werkweek dan ook niet gek als je lekker in de tuin tot rust wil komen. Ook is het bewezen dat tuinieren ontspanning biedt. Wat is er idealer dan een rustgevende tuin waar je lekker in kunt hobbyen? Een rustgevende tuin met veel groen en rustige kleuren biedt de oplossing. Extreme meubels en planten komen hierin niet voor. Er wordt juist gebruik gemaakt van fijne bladstructuren en transparante tinten. Zorg er daarbij voor dat de planten ingedeeld staan in verschillende vakken. Dit biedt orde bij het tuinieren. Een kantopsluiting van cortenstaal is hiervoor bijvoorbeeld de perfecte uitkomst.

Benieuwd naar alle foto's van het afgeronde project? Bekijk ze hier

Gezinstuin

We zien het steeds meer: een tuin waarbij er ruimte is voor de kinderen om te spelen, maar ook voor de ouders om te ontspannen. Een veilige en plezierige speelruimte voor kinderen is vaak prioriteit voor jonge ouders. Maar hoe realiseer je dit nu precies? Een veelvoorkomend object is de trampoline. Het ingraven van de trampoline zorgt voor extra veiligheid! Denk daarbij ook aan een zachte ondergrond. Kunstgras of graszoden spelen dan ook een belangrijke rol in een gezinstuin. Dit is natuurlijk veel fijner om overheen te rennen en klauteren, dan een stenen ondergrond. Een speeltoestel maakt deze kindvriendelijke tuin helemaal af. Daarnaast moet er natuurlijk ook ruimte zijn voor ontspanning. Een overkapping met loungeset is hier een goed voorbeeld van. Vanuit hier kun je de kinderen in de gaten houden. Of tijdens lange zomeravonden genieten van een drankje!

Klik hier om de aangelegde gezinstuin in het geheel te bekijken!

Gezinstuin

Kleine, maar praktische tuin

Nu je steeds meer geld neer moet leggen voor een stukje grond, zullen we niet meer zulke grote tuinen hebben als vroeger. Toch kun je een kleine tuin ook multifunctioneel inrichten! Een hoekje om te zitten, plaats voor mooie planten en bestrating voor de paden. Om de tuin praktisch in te delen en groter te laten lijken hebben wij enkele tips.

Doe inspiratie op en bekijk de overige foto's van deze kleine, maar praktische tuin.

Kleine, maar praktische tuin

Klimaatadaptieve tuin

Met het huidige klimaat is het aan te raden om hier ook in tuin op in te spelen. Je wilt natuurlijk niet dat jouw mooie planten binnen de kortste keren verdrinken in het regenwater. Of dat ze uitdrogen door de felle zon. Niet voor niets is de klimaatvriendelijke tuin flink in opkomst! In deze tuin worden oplossingen geboden om de gevolgen van de klimaatveranderingen onder controle te houden.

Dit begint met het opvangen en opslaan van overtollig regenwater. Als het perioden hard regent, kun je dit water opvangen. Bijvoorbeeld met een regenton. Vervolgens kun je dit water gebruiken bij lange perioden van droogte. Daarnaast zijn er infiltratiekratten ontwikkeld die je onder het groen kunt plaatsen of juist op een overkapping. Ook kies je in een klimaatvriendelijke tuin de juiste soorten planten uit. Ga bijvoorbeeld voor planten die goed tegen droogte kunnen en hun voeding lang vast kunnen houden. Denk als laatste aan voldoende schaduw. Krijgen we in 2020 weer te maken met een hittegolf? Dan kun jij schuilen voor de zon. Een grote boom biedt koelere schaduw dan een parasol. Daarbij neemt een flinke boom ook nog eens veel water op bij langdurige regenval. Neem dit dus mee in het maken van een beplantingsplan!

Ben je benieuwd hoe de rest van deze grote tuin eruit ziet? Klik hier om te zien hoe we deze tuin klimaatadaptief hebben gemaakt!

Klimaatadaptieve tuin

4-seizoenentuin

Met de temperaturen van de afgelopen jaren wordt het steeds makkelijker om vaker buiten te zitten. Buiten eten geeft bijvoorbeeld een rustgevend gevoel. Maar dit hoeft niet enkel in de zomer het geval te zijn! Door middel van een buitenkeuken kun je alle seizoenen genieten van een gezellige maaltijd. Een bbq, pizzaoven of wok maken dit plaatje helemaal compleet. Zorg daarbij ook voor een goede overkapping. Dit beschermt je in de natte perioden tegen regen. Een terrasverwarmer zal je daarentegen in de winter warm kunnen houden. Zo is het buitenleven niet meer seizoensgebonden! Kies je als laatste ook voor planten die het hele jaar in de bloei staan? Dan heb je altijd wat om van te genieten.

Om een beter beeld te krijgen van deze 4-seizoenen tuin kun je hier de overige foto's bekijken.

4-seizoenentuin

 

Ben je na het lezen van de nieuwste tuintrends enthousiast geraakt over een bepaalde tuinstijl? Gras en Groen kan het ook bij jou thuis realiseren! Vraag hier een offerte aan of kom gerust langs op onze locatie in 's-Hertogenbosch!

Lees ook:

Tuinplant december - Struikkamperfoelie

Tuinplant december - Struikkamperfoelie

04-12-2019

Struikkamperfoelie is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Lonicera fragrantissima.

Lees verder
Functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin

Functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin

20-11-2019

Ben je op zoek naar functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin? Lees meer over de mogelijkheden!

Lees verder
De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

13-11-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste groenblijvende tuinplanten!

Lees verder
Tuinplant november - Winterheide

Tuinplant november - Winterheide

06-11-2019

Winterheide is tuinplant van de maand november - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Maak van uw dak een daktuin!

Maak van uw dak een daktuin!

23-10-2019

Maak van jouw dak een daktuin! Gras en Groen Hoveniers legt de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder
De top 10 mooiste bloembollen

De top 10 mooiste bloembollen

16-10-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bloembollen.

Lees verder
Tuinplant oktober - Anemone

Tuinplant oktober - Anemone

09-10-2019

De Herfstanemoon is tuinplant van de maand oktober - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

25-09-2019

Wil je een tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin? Wij leggen de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder
Top 10 fruit- en notenbomen in de tuin

Top 10 fruit- en notenbomen in de tuin

18-09-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 fruit- en notenbomen.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!