Vind verkoeling in je eigen tuin

Vind verkoeling in je eigen tuin

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 26-06-2019
Laatst aangepast op: 18-12-2018

Tonyo van Run

Wordt het weer zo’n jaar? Vorig jaar gingen we rond deze tijd massaal gebukt onder de warmte en toen moesten de zomermaanden juli en augustus nog komen. Reden genoeg om eens te kijken naar de mogelijkheden om verkoeling te zoeken in de tuin. In dit nieuwsbericht langetermijnoplossingen bij zomerse warmte.

Op zoek naar verkoeling

Het hele jaar hebben we er zo naar uitgekeken: de zomer. Eindelijk weer ‘s avonds buiten eten en in het weekend overdag in de zon zitten in je eigen tuin. Maar als de zomer zich zo heftig aandient als vorig jaar is er ook behoefte om af te koelen. Reden genoeg om een lijst met mogelijkheden te geven hoe jij voor verkoeling kunt zorgen in jouw eigen tuin.

Hoe kun je zorgen voor verkoeling?

Voor verkoeling zorgen is niet zo moeilijk. Zet een zwembadje op en neem een duik. Dit is echter niet de oplossing die wij je als hoveniersbedrijf willen aandragen. Het opzetten van een parasol evenmin. Liever gaan wij met jou op zoek naar een oplossing waar je jarenlang plezier van hebt.

Duurzame wijzen van verkoeling zijn onder te verdelen in 3 categorieën:

Voorkom dat de temperatuur hoog oploopt

In verstedelijkte gebieden wordt het aanzienlijk warmer dan in de ruimte rondom de stad. Dit komt grotendeels doordat stenen de eigenschap hebben warmte te absorberen. In jouw tuin is dit niet anders. Tuinen met veel groen en afwisselend schaduw zijn maar liefst 5 °C koeler dan een versteende tuin.

Kies er bij de aanleg van jouw tuin dan ook niet voor om de tuin volledig te bestraten. Borders met vaste planten en een gazon nemen de warmte veel minder op en laten deze ook makkelijker los.

Zorg voor een schaduwrijke plek

Het is natuurlijk heerlijk om in de zon te zitten, maar op zoek naar verkoeling is een schaduwplek ontzettend welkom. Gelukkig zijn er zeer fraaie en sfeervolle manieren om in deze behoefte te voorzien.

Haal het water naar jouw tuin

Een frisse duik is natuurlijk de allerbeste manier om verkoeling te zoeken. Top of the bill op dit gebied is zonder meer de zwemvijver. Dit is een zwembad waarbij zoveel mogelijk het water op een natuurlijke wijze wordt gezuiverd. Dus zonder chloor of zout.

Even eenvoudig te realiseren als effectief is de tuindouche. Vergelijkbaar met de douche in je badkamer kan een buitendouche worden geïnstalleerd. En daarvoor is eigenlijk niet zo heel veel nodig. De douche sluit je aan op het leidingwater en een infiltratiekrat zorgt ervoor dat het douchewater in de grond verdwijnt zonder dat jouw tuin eerst vol met water staat.

De laatste manier om verkoeling te vinden in de tuin zag ik een aantal jaar geleden op een terras in Milaan. Vernevelaars die aan parasols waren bevestigd. Het zorgde voor een mistgordijn rondom het terras waardoor het ineens ontzettend aangenaam was. Dit systeem is ook in Nederland te koop en eenvoudig zelf te bevestigen!

Lees ook:

Top 10 fruit- en notenbomen in de tuin

Top 10 fruit- en notenbomen in de tuin

18-09-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 fruit- en notenbomen.

Lees verder
Tuinplant september - Grootmoeders oorbellen

Tuinplant september - Grootmoeders oorbellen

11-09-2019

Grootmoeders oorbellen is tuinplant van de maand september. Lees hier meer over Leycesteria formosa.

Lees verder
Groendaken: Waterberging, verkoeling en diversiteit!

Groendaken: Waterberging, verkoeling en diversiteit!

28-08-2019

Wil jij een groendak laten aanleggen? Lees hier over waterberging, verkoeling en de biodiversiteit van sedumdaken.

Lees verder
De top 10 mooiste tuinplanten in de herfst

De top 10 mooiste tuinplanten in de herfst

14-08-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste tuinplanten in de herfst.

Lees verder
Tuinplant augustus - Acanthus Mollis

Tuinplant augustus - Acanthus Mollis

07-08-2019

Stekelige berenklauw is tuinplant van de maand augustus. Lees hier meer over Acanthus Mollis.

Lees verder
Landelijke kapschuur in de tuin

Landelijke kapschuur in de tuin

24-07-2019

Wil je een overkapping met een landelijke uitstraling? Kies dan voor een kapschuur. Gras en Groen zorgt voor het ontwerp en montage bij jou thuis.

Lees verder
De top 10 eetbare bessenplanten

De top 10 eetbare bessenplanten

17-07-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 eetbare bessen.

Lees verder
Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

10-07-2019

Amerikaanse zijdeplant is de tuinplant van de maand juli - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
De top 10 tuinkruiden

De top 10 tuinkruiden

19-06-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinkruiden.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!