Vijver aanleg - Hoe maakt u de juiste keuzes?

Vijver aanleg - Hoe maakt u de juiste keuzes?

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 30-03-2018
Laatst aangepast op: 06-04-2018

Tonyo van Run

Een sfeermaker, blikvanger of het element dat leven brengt in de tuin. Noem het als u wilt, maar een vijver is echt een toegevoegde waarde voor de tuin. Geen wonder dat veel tuinbezitters kiezen voor de aanleg van een vijver.

Ook bij mij gaat direct de aandacht uit naar een vijver als die in een tuin ligt. Ik ben er gek op, mits goed onderhouden natuurlijk. Een groene soep, slib op de bodem en draadalgen kunnen het beeld van de vijver ernstig verstoren. Goed aangelegd hoeft een vijver ook helemaal niet zoveel tijd te kosten qua onderhoud als u wellicht zou verwachten. Lees hier meer over vijvers en de aanleg ervan.

Leg het juiste type vijver aan

Vijvers zijn er in vele soorten en maten. Het uiterlijk van de vijver wordt voor een deel bepaald door de bestemming die de vijver krijgt. Is de waterpartij een natuurlijke poel voor amfibiën, badderende vogels en een paar goudvissen dan volstaat een eenvoudige vijver met een kleine pomp voor de circulatie van het vijverwater.

Zodra er echter koikarpers in komen of grote hoeveelheden andere vissen wordt het een ander verhaal. Denk vooraf goed na welke bestemming u wilt geven aan de vijver en pas de inhoud, diepte, vorm en filterinstallaties hierop af.

In hoofdlijnen onderscheiden we de volgende typen vijvers:

Op welke plek legt u de vijver aan?

Voordat u aan de slag gaat dient u of wij goed na te denken over de lokatie. Een vijver heeft voldoende zonlicht nodig om waterplanten te laten groeien. En ook vissen houden ondanks dat ze koudbloedig zijn van de warmte van het zonlicht. Kies dus een zonnige plek in de tuin waar ook niet al te veel planten overhangen, dit helpt het ontstaan van vuil in de vijver tegen te gaan.

De vijver in uw tuin zal een echte blikvanger zijn. Kies dan ook voor een plek in de tuin waar u vrij zicht hebt op de vijver. Dit kan een centrale plek zijn in de tuin of tegen uw terras aan. Niets is meer ontspannend dan heerlijk vanuit uw luie stoel kijken naar bewegingen in uw mooie vijver.

Waarmee vormt u de vijver?

Er zijn veel verschillende kunststoffen geschikt voor het vormen van een vijver. Gras en Groen Hoveniers laat dit meestal afhangen van de vorm.

Vijver met organische vormen

Een organische vorm wordt vrijwel altijd aangelegd met EPDM vijverfolie. Dit wordt gevouwen in het gat in de grond dat vooraf is uitgegraven. Een voorgevormde kunststof bak behoort ook tot de mogelijkheden maar maakt u minder flexibel qua afmetingen.

Rechthoekige vorm

Een vijver met een rechthoekige vorm biedt meerdere mogelijkheden:

In het geval van een koi- of visvijver adviseren wij u de vijver te voorzien van een bodemdrain. Dit zorgt voor een ontzettend groot gemak op het gebied van onderhoud doordat de vervuiling vanaf de bodem wordt weggepompt naar het filter.

Randafwerking

De rand van de vijver kan op verschillende manieren worden afgewerkt. Een natuurlijke oever wordt aangelegd met keien, turf of vegetatiematten en aan de terraszijde is het fraai de tegels over te laten hangen. Komt de vijverbak verhoogd in de tuin dan is een afwerking met natuursteen, zoals te zien is in de showtuin van Gras en Groen, ontzettend fraai.

Bent u benieuwd naar de kosten van vijveraanleg?

Op basis van gerealiseerde projecten kunnen wij u een grove indicatie geven over de kosten van de aanleg van een vijver. U begrijpt dat alle bovenstaande factoren een sterke invloed hebben op de prijs. De grootte bijvoorbeeld, bepaald de prijs voor de aanleg, materialen en niet te vergeten de filterinstallatie.

U kunt langskomen in de showtuin om een model vijver en afwerking te komen bekijken. Wij kunnen uiteraard ook geheel vrijblijvend bij u langs komen om de mogelijkheden te bespreken. Naar aanleiding van dit gesprek ontvangt u geheel vrijblijvend een passende offerte.

Lees ook:

De top 10 eetbare bessenplanten

De top 10 eetbare bessenplanten

17-07-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 eetbare bessen.

Lees verder
Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

10-07-2019

Amerikaanse zijdeplant is de tuinplant van de maand juli - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Vind verkoeling in je eigen tuin

Vind verkoeling in je eigen tuin

26-06-2019

Hoe zorg je voor verkoeling in jouw eigen tuin? In dit nieuwsbericht gaan we op zoek naar oplossingen voor jouw tuin.

Lees verder
De top 10 tuinkruiden

De top 10 tuinkruiden

19-06-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinkruiden.

Lees verder
Tuinplant juni - Elfenbloem

Tuinplant juni - Elfenbloem

12-06-2019

Elfenbloem is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Epimedium.

Lees verder
Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

05-06-2019

Vol trots zorgt Gras en Groen er wekelijks voor dat het groen rondom de Sint-Janskathedraal er prachtig bij ligt!

Lees verder
Duurzame borders in de tuin

Duurzame borders in de tuin

22-05-2019

Duurzame borders in de tuin beperken het tuinonderhoud, maar zorgen voor een grote diversiteit. Lees hier meer over duurzame beplanting voor uw borders.

Lees verder
De top 10 mooiste prairieplanten

De top 10 mooiste prairieplanten

15-05-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste prairieplanten.

Lees verder
Tuinplant mei - Blauwe regen

Tuinplant mei - Blauwe regen

08-05-2019

Blauwe regen is tuinplant van de maand mei - Lees hier meer over deze fraaie klimplant.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!