Tuinaanleg

Wat maakt keramische tegels zo bijzonder?

Geplaatst: 23/02/2018 Aangepast: 18/09/2020

In een zoektocht naar zeer fraaie en onderhoudsvrije sierbestrating springen keramische tuintegels al ontzettend snel in het oog. Het van oorsprong Italiaanse product zien wij regelmatig terug in wensenlijstjes van de klanten van het hoveniersbedrijf. Wat maakt keramische tuintegels nou zo bijzonder en waar dient u op te letten? In dit blog laat Gras en Groen Hoveniers haar licht schijnen op de keramische terrastegels.

Wat maakt keramische tuintegels zo bijzonder?

Vrijwel iedereen kent de ergernis van krassen op natuurstenen tegels of het vervagen van de kleur van beton. De keramische tuintegel heeft de populariteit te danken aan een aantal bijzondere eigenschappen waardoor de bekende ergernissen verleden tijd zijn in uw tuin.

Onderstaande kenmerken van de keramische tuintegels zal ik aan u toelichten:

  • Krasvrije keramische tegels
  • Unieke en kleurvaste print
  • Niet glad en toch reinigbaar
  • Maatvaste keramische tegels
  • Buiten en binnen dezelfde tegel

Krasvrije keramische tegels

Keramische tuintegels worden gemaakt van klei en na bewerking ontstaat een ontzettend harde en dus krasvaste tegel. Dat de tegels krasvast zijn is één van de bijzondere eigenschappen van keramiek. Dit heeft de tegel te danken aan de hoge baktemperatuur. Tijdens het bakproces ontstaat de dichtheid die de keramische buitentegels krasbestendig maakt.

Unieke en kleurvaste print

Keramische tegels worden gemaakt van puur natuurlijke materialen. Daardoor zijn er designs in vrijwel alle aardse kleuren verkrijgbaar. Van parelwit tot gitzwart en van lichtblauw tot echte houtkleuren. Na het bakproces blijven de tegels hun prachtige kleuren behouden.

Het mooie aan keramische buitentegels is dat elke tegel uniek is. Inkleuring geschiedt vaak in de massa waardoor een prachtige tekening ontstaat in de print. Zelfs de keramische houtlook tegels hebben een non-repetitieve print.

Niet glad en toch reinigbaar

Het oppervlak van een keramische tegel is, ondanks het strakke uiterlijk, behoorlijk stroef. Tijdens natte omstandigheden en zelfs onder invloed van groene aanslag worden de tegels niet glad. Keramische buitentegels zijn dus veilig te bewandelen tijdens alle vier de seizoenen!

Keramische tegels hebben een hoge dichtheid waardoor vuil niet in de tegel kan trekken en zich zelfs niet hecht aan het oppervlak. Na het knoeien van etenswaren of vloeistoffen zullen er dan ook geen vlekken ontstaan. De tegels zijn eenvoudig te reinigen, het gebruik van een hogedrukspuit is zelfs uit den boze.

Maatvaste keramische tegels

Voor een mooie, strakke aanblik van uw sierbestrating is een maatvaste tegel van belang. Bij verschillende soorten sierbestrating komen afwijkingen in de maat vaak voor. Bij keramische tegels is dit gelukkig niet het geval. Hierdoor krijgt u een keramisch buitenterras zonder opstaande randjes en kan het regenwater snel afgevoerd worden.

Buiten en binnen dezelfde tegel

Keramische tegels kunnen zowel in de tuin als in uw woning gelegd worden. Hierdoor is het mogelijk een prachtige en naadloze overgang te creëren en de woonkamer letterlijk te verlengen. Pas dit alleen toe als het past in de stijl van de woning en de aangrenzende buitenruimte. Gras en Groen Hoveniers adviseert u eens een kijkje te nemen bij Swanenberg Sierbestrating. Zij hebben in hun showroom aan de Rosmalensedijk een zeer ruim assortiment aan tegels die zowel binnen als buiten toegepast kunnen worden.

Specialistische legwijze met een duurzaam resultaat

Keramische tuintegels zijn met een dikte van circa 3 cm vrij dun en worden niet in een zandbed gelegd. Om verzakkingen te voorkomen worden ze in een mortel gelegd. Hoveniers van Gras en Groen maakt hierbij altijd gebruik van de zogenaamde drainagemortel. Een open structuur van de onderbouw zorgt ervoor dat water kan uitzetten tijdens de vorstperiode. Tegels blijven dus netjes op hun plek liggen en worden gevoegd waardoor er geen onkruid in de voeg gaat groeien.

Zijn er ook nadelen te benoemen van keramische tegels?

Hoewel een keramisch terras ontzettend mooi is zijn er ook nadelen te benoemen. Het grootste nadeel zit in de prijs. Het productieproces is mede door de hoge baktemperatuur behoorlijk kostbaar en is terug te zien in de prijs van het product. Globaal variëren de prijzen tussen de € 45,- en de € 75,- per vierkante meter. Ter vergelijking, een betontegel kost ongeveer € 25,- per vierkante meter.

Niet alleen de tegel is kostbaar, maar ook de legwijze zorgt voor een hogere prijs. Drainagemortel en een voegmiddel zijn extra materiaalkosten die bovenop de arbeidsintensieve legwijze komen. Uiteindelijk is het gezegde ”alle waar naar zijn geld” zeker van toepassing. Verzakkingen, krassen, onkruid en groene aanslag zullen geen sporen nalaten op uw sierbestrating. De luxe Italiaanse tuintegels zorgen voor een hoogwaardig terras in uw tuin.

Is uw interesse gewekt?

Bekijk dan eens enkele voorbeelden in de praktijk en bezoek de showtuin van Gras en Groen. Rondom het bedrijfspand van ons hoveniersbedrijf hebben wij enkele modeltuinen aangelegd hierin is ook keramische terras verwerkt. U kunt zich daar een uitstekend beeld vormen bij de wijze en kwaliteit van de aanleg.

In de showtuin van Gras en Groen of bij Swanenberg Sierbestrating in Rosmalen kunt u terecht voor het bekijken van een zeer ruim assortiment aan keramische buitentegels. Zowel binnen als buiten hebben zij de tegels uitgestald staan. Momenteel zijn er 200 verschillende keramische tegels te vinden in het assortiment van Swanenberg.

Twijfelt u nog of zou u graag een vrijblijvende afspraak willen maken? Dat kan natuurlijk. Middels het contactformulier op de website kunt u contact leggen. Wij zullen vervolgens contact met u opnemen en een vrijblijvend adviesgesprek bij u thuis op locatie inplannen.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten