Water geven in de tuin

Water geven in de tuin

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 29-06-2018

Tonyo van Run

Bij de aanleg van uw tuin komt het geven van water en de bijbehorende voorzieningen ongetwijfeld aan bod. Volstaat een buitenkraan met een tuinslang en sproeier of kiest u voor de aanleg van tuinberegening? Wat zijn de overwegingen en wat zijn eigenlijk de mogelijkheden met een beregeningsinstallatie? In dit blog geeft Gras en Groen Hoveniers inzicht op het gebied van water geven in de tuin.

Water geven in uw tuin

Hoeveel water geeft u nou eigenlijk in de tuin? Dit is de belangrijkste vraag die u zichzelf moet stellen bij het overwegen van tuinberegening. Het klimaat in Nederland is vrij ideaal voor het in conditie houden van de beplanting in uw tuin. Uitgezonderd het late voorjaar en de zomer zal er voldoende neerslag worden aangevoerd en hoeft u niet te sproeien. Tuinberegening laat u dan ook aanleggen voor een relatief korte periode in het jaar.

Wat is de waterbehoefte van uw tuin?

In perioden dat de temperaturen oplopen en er minder neerslag valt is uw hulp wel gewenst. Met het oog op de wereldwijde temperatuurstijging zal dit steeds vaker het geval zijn. Bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden dient uw tuin minimaal tweemaal per week water te krijgen. Hoeveel u moet sproeien is afhankelijk van onderstaande factoren:

Richtlijn bij het sproeien in de tuin

De hierboven genoemde factoren hebben grote invloed op de uitdroging van de tuin. Het onderstaande schema is een richtlijn.

Temperatuur Frequentie Zandgrond Kleigrond
21 - 25 graden 2 maal per week 60 minuten 30 minuten
26 - 30 graden 2 maal per week 120 minuten 80 minuten
31 - 35 graden Dagelijks 180 minuten 120 minuten

Wat is het voordeel van tuinberegening?

Tuinberegening kent vele praktische voordelen. Het uitrollen en opbergen van de tuinslang, het verzetten van de sproeier en het afstemmen zodat de buren niet nat worden zijn definitief verleden tijd met tuinberegening.

Wanneer is een grondwaterbron rendabel?

Tuinberegening wordt vaak gecombineerd met een bronboring en dus een aansluiting op het grondwater. Hierdoor wordt duur kraanwater niet verspeeld wat met het oog op duurzaamheid wenselijk is. Toch is dit lang niet voor elke tuin interessant. De kosten van een bronboring, grondwaterpomp en de elektriciteit moeten natuurlijk wel terugverdiend worden. Vanaf een tuinoppervlak van 500 m² adviseren wij u om een aansluiting op het grondwater te maken.

Wilt u meer informatie?

Hoveniersbedrijf Gras en Groen komt altijd geheel vrijblijvend bij u langs om uw wensen te bespreken. Geef tijdens dit gesprek aan dat u ook tuinberegening overweegt en hij zal u hierover informeren. Het is ook mogelijk om een vrijblijvende offerte te ontvangen voor de aanleg van uw tuin waarin de beregening optioneel wordt meegenomen. Zo kunt u een goede afweging maken!

Lees ook:

Bergingen en tuinkasten

Bergingen en tuinkasten

20-03-2019

Wil je altijd een opgeruimde tuin? Bergingen en tuinkasten zijn ideaal om jouw tuin opgeruimd te houden!

Lees verder
De top 10 mooiste wit bloeiende planten

De top 10 mooiste wit bloeiende planten

13-03-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste witbloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant maart - Vinca minor

Tuinplant maart - Vinca minor

06-03-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Vinca minor. Een zeer gewaardeerde bodembedekker met lieflijk, paarse bloempjes.

Lees verder
Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

20-02-2019

Voor het ontwerp is het spelen met hoogtes ontzettend gaaf. In dit nieuwsbericht vertel ik je over de voordelen en mogelijkheden met hoogteverschillen.

Lees verder
De top 10 mooiste bomen voor de tuin

De top 10 mooiste bomen voor de tuin

13-02-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bomen voor in de tuin.

Lees verder
Tuinplant februari - Sneeuwklokje

Tuinplant februari - Sneeuwklokje

06-02-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Galanthus. Een bloembol soort die schitterend bloeit aan het einde van de winter.

Lees verder
Maak een tuin moodboard

Maak een tuin moodboard

23-01-2019

Droom jij al jaren van een nieuw aangelegde tuin? Dan is het maken van een moodboard wellicht een zeer goede eerste stap.

Lees verder
De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

De top 10 mooiste blauw bloeiende planten

16-01-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste blauw bloeiende planten.

Lees verder
Tuinplant januari - Winterjasmijn

Tuinplant januari - Winterjasmijn

09-01-2019

Speciale aandacht deze maand voor de Jasminum nudiflorum. Een schitterend decoratieve plant in de winter.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!