Water geven in de tuin

Water geven in de tuin

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 29-06-2018

Tonyo van Run

Bij de aanleg van uw tuin komt het geven van water en de bijbehorende voorzieningen ongetwijfeld aan bod. Volstaat een buitenkraan met een tuinslang en sproeier of kiest u voor de aanleg van tuinberegening? Wat zijn de overwegingen en wat zijn eigenlijk de mogelijkheden met een beregeningsinstallatie? In dit blog geeft Gras en Groen Hoveniers inzicht op het gebied van water geven in de tuin.

Water geven in uw tuin

Hoeveel water geeft u nou eigenlijk in de tuin? Dit is de belangrijkste vraag die u zichzelf moet stellen bij het overwegen van tuinberegening. Het klimaat in Nederland is vrij ideaal voor het in conditie houden van de beplanting in uw tuin. Uitgezonderd het late voorjaar en de zomer zal er voldoende neerslag worden aangevoerd en hoeft u niet te sproeien. Tuinberegening laat u dan ook aanleggen voor een relatief korte periode in het jaar.

Wat is de waterbehoefte van uw tuin?

In perioden dat de temperaturen oplopen en er minder neerslag valt is uw hulp wel gewenst. Met het oog op de wereldwijde temperatuurstijging zal dit steeds vaker het geval zijn. Bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden dient uw tuin minimaal tweemaal per week water te krijgen. Hoeveel u moet sproeien is afhankelijk van onderstaande factoren:

Richtlijn bij het sproeien in de tuin

De hierboven genoemde factoren hebben grote invloed op de uitdroging van de tuin. Het onderstaande schema is een richtlijn.

Temperatuur Frequentie Zandgrond Kleigrond
21 - 25 graden 2 maal per week 60 minuten 30 minuten
26 - 30 graden 2 maal per week 120 minuten 80 minuten
31 - 35 graden Dagelijks 180 minuten 120 minuten

Wat is het voordeel van tuinberegening?

Tuinberegening kent vele praktische voordelen. Het uitrollen en opbergen van de tuinslang, het verzetten van de sproeier en het afstemmen zodat de buren niet nat worden zijn definitief verleden tijd met tuinberegening.

Wanneer is een grondwaterbron rendabel?

Tuinberegening wordt vaak gecombineerd met een bronboring en dus een aansluiting op het grondwater. Hierdoor wordt duur kraanwater niet verspeeld wat met het oog op duurzaamheid wenselijk is. Toch is dit lang niet voor elke tuin interessant. De kosten van een bronboring, grondwaterpomp en de elektriciteit moeten natuurlijk wel terugverdiend worden. Vanaf een tuinoppervlak van 500 m² adviseren wij u om een aansluiting op het grondwater te maken.

Wilt u meer informatie?

Hoveniersbedrijf Gras en Groen komt altijd geheel vrijblijvend bij u langs om uw wensen te bespreken. Geef tijdens dit gesprek aan dat u ook tuinberegening overweegt en hij zal u hierover informeren. Het is ook mogelijk om een vrijblijvende offerte te ontvangen voor de aanleg van uw tuin waarin de beregening optioneel wordt meegenomen. Zo kunt u een goede afweging maken!

Lees ook:

De top 10 mooiste herfstbloeiers

De top 10 mooiste herfstbloeiers

21-09-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste herfstbloeiers.

Lees verder
Tuinplant september - Kniphofia

Tuinplant september - Kniphofia

07-09-2018

Speciale aandacht deze maand voor de Helenium. Een bijzonder geslacht uit de vlinderbloemenfamilie.

Lees verder
Tuinonderhoud september

Tuinonderhoud september

01-09-2018

Wilt u in september tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in september en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Tuinonderhoud laten uitvoeren

Tuinonderhoud laten uitvoeren

31-08-2018

Wilt u tuinonderhoud laten uitvoeren? Lees in de blog meer over de mogelijkheden bij Gras en Groen.

Lees verder
De top 10 tuinplanten voor meer tuinvogels

De top 10 tuinplanten voor meer tuinvogels

24-08-2018

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinplanten die vogels aantrekken

Lees verder
Tuinplant augustus - Verbena

Tuinplant augustus - Verbena

10-08-2018

Speciale aandacht deze maand voor de verbena bonariensis. Een bijzonder fraai bloeiende tuinplant.

Lees verder
Het najaar - Het ideale moment voor tuinaanleg

Het najaar - Het ideale moment voor tuinaanleg

09-08-2018

Het najaar leent zich bij uitstek om veranderingen in de tuin door te voeren of zelfs compleet te laten aanleggen. Toch lijken we dit en masse te zijn vergeten.

Lees verder
Tuinonderhoud augustus

Tuinonderhoud augustus

01-08-2018

Wilt u in augustus tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in augustus en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder
Tuinhuis of overkapping laten plaatsen

Tuinhuis of overkapping laten plaatsen

27-07-2018

Wilt u een tuinhuis of overkapping laten plaatsen? Lees in de blog meer over de mogelijkheden bij Gras en Groen.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!