Tuinhuis en overkapping

Welke sierbestrating past bij uw overkapping?

Geplaatst: 22/03/2019 Aangepast: 16/09/2021

Laat u een overkapping plaatsen in uw tuin? Meestal is het gewenst om de sierbestrating in uw tuin aan te passen. Want, zoals we in Brabant zeggen: vaak val je toch van het één in het ander. Maar welk type sierbestrating past mooi bij uw terrasoverkapping?

Twee mogelijkheden

Globaal heeft u twee mogelijkheden: u kunt dezelfde sierbestrating als in de rest van uw tuin leggen. Zo trekt u de tuinstijl consequent door. Of u vormt een nieuw terras geheel in stijl met uw overkapping, waardoor u er echt een apart stijlelement en blikvanger van maakt. In deze blog zet ik alle mogelijke materialen voor u op een rij.

Sierbestrating onder uw overkapping functioneel

Voordat ik in ga op alle mogelijkheden met sierbestrating eerst even de noodzaak ervan. Waarom moet u een goed gelegde bestrating onder uw terrasoverkapping hebben?

Allereerst is het functioneel. Wat is er bijvoorbeeld vervelender dan een wiebelende tafel of een scheefstaande stoel. Natuurlijk kunt u, net als in de zomer op een terrasje in de stad, met bierviltjes de tafel stabieler laten staan. Maar veel prettiger is het als deze al direct goed staat en u uw stoel op een fijne manier kunt aanschuiven.

Sfeerbepalend, rust en netheid

Als tweede speelt sfeer een belangrijke rol voor mij. Fraai aangelegde sierbestrating zorgt voor een superafwerking. Het geeft rust en netheid. En een goede match tussen het type overkapping en tegel- of steensoort kan elkaar versterken. Voorbeelden bespreek ik hieronder.

Landelijk

Een stijl die goed past het kapschuur model en de robuuste Douglas-overkappingen. Beiden doen landelijk aan. Sierbestrating die goed onder dit soort overkappingen staan:

  • Waaltjes: oud-gebakken klinkertjes in diverse legverbanden, bijvoorbeeld kruiselings op elkaar, in ronde vormen, in visgraatvorm of kaarsrecht.
  • Betontegels: deze zijn vanuit budgetoogpunt het meest aantrekkelijk. Eventueel leg je voor het speelse effect een dubbele strek Waaltjes eromheen.

Modern

Moderne sierbestrating sluit mooi aan bij strak afgewerkte overkappingen. Die geschilderd zijn of wanden hebben van fraké noir. Denk aan tegels als:

  • Keramische tegels: bestaan voornamelijk uit laagjes gebakken klei en zand. Vaak worden ze geglazuurd om vuil tegen te houden en ze een glans te geven. De tegels zijn vaak onderhoudsvriendelijk, sterk en hebben een enorm lage vochtopname.
  • Natuursteen: heeft vaak een prachtig motief en wordt met de jaren mooier. Uiteraard heb je ze in vele variaties: van donker tot licht.

Gezinstuin 

Een tuin met speelelementen voor de kinderen en een mooie houten overkapping met een aangenaam groot terras. Daar passen betontegels het beste bij. Deze zijn duurzaam en onderhoudsvriendelijk, waardoor u verzekerd bent van jarenlang plezier onder uw overkapping.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten