Houtsoorten voor overkappingen

Voor het vormen van houten overkappingen in de tuin kunnen verschillende houtsoorten worden gebruikt. Hout is een prettig product om mee te werken in de tuin. Het heeft een natuurlijke en daardoor neutrale uitstraling. Een houten overkapping of tuinhuis brengt daardoor ook sfeer in uw tuin. 

Toch zijn lang niet alle houtsoorten even geschikt. Het hout van de populier is onvoldoende duurzaam en sommige naaldbomen bevatten teveel hars. Bent u benieuwd naar deze selectiecriteria en wilt u meer weten over houtsoorten? Lees dan snel verder!

Waar moet hout voor uw overkapping aan voldoen?

 • Fijne tekening met zo min mogelijk kwasten
 • Voldoende kernhout bevatten
 • Zorgen voor een sterke, dragende constructie
 • Afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen
 • Ingedeeld zijn in een geschikte duurzaamheidsklasse
 • Prijstechnisch een goed product zijn

 

Geschikte houtsoorten voor uw overkapping

Wanneer wij rekening houden met alle eerder genoemde selectiecriteria blijven er slechts een handje vol houtsoorten over. U kunt onderaan deze pagina nog meer lezen over de kwaliteitsverschillen van hout. Maar eerst gaan we dieper in op de soorten die we wel gebruiken, namelijk: 

 • Douglas
 • Red Class
 • Vuren
 • Eiken
Houtsoorten1 • Gras en Groen Hoveniers

Douglashout

Het hout van de douglas spar oftewel douglas hout is sinds enkele jaren de meest gebruikte houtsoort. Het is duurzaam, goed te bewerken en prijstechnisch interessant. In de buitenlucht zal het dankzij de harsen die het bevat op een natuurlijke wijze beschermt zijn tegen houtrot. Uw overkapping heeft na de montage een opvallende warme kleur. Na verloop van tijd het, net als alle andere soorten, vergrijzen.

Herkomst Afkomstig van de douglasspar (Noord-Europa)
Uitstraling Roze bruin, warme uitstraling
Duurzaamheidsklasse 3 kernhout
Toepassingen Robuuste en landelijke overkappingen
Voordelen Onbehandeld, duurzaam en robuust
Nadelen Vergrijst snel, grof en steeds vaker beperkt beschikbaar 

Red Class

Voor vrijwel alle soorten hout is een quota ingesteld om bossen te beschermen. Door de enorme vraag naar douglas hout en de krapte in de markt is er gezocht naar een vervanger. Red Class is een naaldhoutsoort afkomstig uit Rusland en zal de komende jaren hét alternatief worden voor douglashout. Dankzij een ecologische behandeling wordt het hout verduurzaamd en verkrijgt het de kleur van douglas hout.

Herkomst Afkomstig van de spar (Rusland)

Uitstraling Rood bruin, warme uitstraling
Duurzaamheidsklasse 3 kernhout
Toepassingen Robuuste en landelijke overkappingen
Voordelen Behandeld, duurzaam en robuust
Nadelen Nabehandelen van gezaagde delen is noodzakelijk

Vurenhout

Tot de komst van douglashout werd er vrijwel uitsluitend gebouwd met vuren en grenen. Hoewel het hout zeer goed te verwerken is kent het onbehandeld een zeer beperkte levensduur. Geïmpregneerd of gebeitst is dat een ander verhaal. Met de huidige tekorten in de markt is het dan ook te verwachten dat ook vuren ecologisch behandeld gaat worden om dit te verduurzamen.  

Herkomst Afkomstig van de fijnspar (Scandinavië)
Uitstraling Licht bruin, met groene gloed na impregneren.
Duurzaamheidsklasse 4-5 kernhout
Toepassingen Landelijke overkappingen, blokhutten en tuinhuisjes
Voordelen Goedkoop, geïmpregneerd en eenvoudig te verwerken
Nadelen Nabehandelen noodzakelijk door zachte hotustructuur

Eikenhout

Eikenhout is een hardhoutsoort van eigen bodem die al eeuwen lang wordt gebruik voor bouwkundige constructies. Overkappingen krijgen dankzij eikenhout een unieke aanblik. De lichte kleur en fijne tekening zijn uniek. Net als de authentieke uitstraling die de overkapping krijgt door de werking van het hout. 

Herkomst Afkomstig van de zomereik (Noord-Europa)
Uitstraling Geel/ bruin authentieke uitstraling
Duurzaamheidsklasse 2 kernhout
Toepassingen Landelijke overkappingen, buitenkeuken en poolhouse
Voordelen Onbehandeld, duurzaam en robuust

Nadelen Vergrijst, werkt en is prijzig

Kwaliteitsverschillen van hout

Er zijn grote kwaliteitsverschillen te ontdekken bij hout. Niet alleen de soort is bepalend voor de kwaliteit of duurzaamheid, maar ook welk deel van de boom wordt gebruikt en de herkomst.

 • Spint of kernhout
 • Herkomst van het hout
 • Gecertificeerd hout.

Spint of kernhout

Voor bouwkundige elementen als een terrasoverkapping of tuinhuis is enkel kernhout geschikt. Dit komt logischerwijze uit de kern van de boom; spinthout zit aan de buitenkant van een boom. Hierin worden voedingsstoffen binnen de boom verplaatst. Het hout is vaak lichter van kleur en zachter doordat hier geen beschermende stoffen inzitten.

Houtsoorten2 • Gras en Groen Hoveniers

Herkomst van hout

Het spreekt voor zich dat Gras en Groen Hoveniers uitsluitend werkt met gecertificeerd hout. Diverse keurmerken geven de zekerheid dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Daarnaast is het land van herkomst of beter gezegd het klimaat in het land of de regio zeer bepalend voor de kwaliteit. Hoe kouder het klimaat des te trager de boom groeit. Bomen met een trage groei kennen een hogere dichtheid. Om die reden is het belangrijk dat bijvoorbeeld vurenhout uit het noorden van Scandinavië komt.

Gecertificeerd hout

Wereldwijd is ontbossing nog steeds een groot probleem. Met name de illegale houtkap in eeuwenoude bossen bedreigen het leefgebied van beschermde diersoorten. Bovendien vormen deze bossen de longen van de wereld; de noodzakelijke opname van CO2 uit de lucht en het produceren van zuurstof zijn onmisbaar.

Gras en Groen Overkappingen maakt uitsluitend gebruik van hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Diverse houtkeurmerken zoals PEFC en FSC waarborgen deze afkomst. Daarbij komt dat de behandeling van hout aan regels gebonden is. Het KOMO keurmerk geeft de zekerheid dat de behandeling geschiedt binnen de gestelde milieurichtlijnen.

Een schitterend houten bijgebouw in uw tuin?
Wij bouwen de fraaiste overkappingen en tuinhuisjes volledig op maat!
Vraag vrijblijvende offerte aan!