De gezonde bodem

De aanleg van de tuin is het begin van het ontstaan van uw eigen droomtuin. Een prachtig afgeschermd stukje natuur bij uw woning. Bij een droomtuin wordt vaak gedacht aan het donkergroene gazon of de schitterende, bloeiende beplanting in de zomer. Wat vaak onderbelicht blijft en eigenlijk de basis vormt van weelderig groeiende beplanting is de bodem. Graag leg ik aan u uit hoe de bodem voor uw tuin werkt en welke aandacht Gras en Groen Hoveniers hieraan besteedt.

Waarom is een gezonde bodem zo ontzettend belangrijk?

Als hoveniersbedrijf willen wij er natuurlijk voor zorgen dat u een tuin heeft waarin zich geen problemen voordoen. Dat zorgt voor meer plezier van uw beplanting, minder onderhoud en natuurlijk geen ergernis. Vrijwel alle problemen met beplanting beginnen in de bodem van uw tuin. Mos, onkruiddruk, uitval van beplanting en ziekten en plagen. Allemaal hebben ze te maken met het ontbreken van een goede balans in de bodem van uw tuin.


gezonde bodem tuin
gezonde bodem tuin
gezonde bodem tuin
gezonde bodem tuin
gezonde bodem tuin

Waaruit bestaat de bodem van uw tuin?

In een gezonde bodem bestaat een goede balans tussen een aantal belangrijke schakels. Wanneer deze elementen in de juiste verhouding staan tot elkaar zal uw tuin floreren. Een disbalans leidt zoals gezegd op de korte of lange termijn altijd tot problemen. Een bekende uitspraak op dit vlak is: “Als je niet kunt ademen hoef je ook niet te eten”.

Een gezonde bodem bestaat uit:

Hoe zorgt Gras en Groen voor een gezonde bodem?

Bij de aanleg van uw tuin en het op peil brengen van de bodem letten wij op de volgende zaken. Mogelijke problemen signaleren wij gedurende het offertetraject en nemen we mee gedurende de aanleg van uw tuin.

Structuur

Bij het opbouwen van de bodem beginnen we altijd met de structuur. Dit zorgt namelijk voor een goede water- en zuurstofhuishouding en maakt de groei van wortels mogelijk. In de bodem van bijna elke tuin zijn storende lagen te ontdekken. Betreding en zware machines zoals bij de bouw van uw woning drukken de grond samen tot een harde, compacte en dus storende laag. Het gevolg: regenwater kan slecht infiltreren in de bodem, zuurstof kan niet doordringen in de bodem en de wortels van een plant hebben geen ruimte om te groeien.

Oplossing: Indien dit problemen zich voordoet in uw tuin starten wij met het spitten van de bodem. Daardoor doorbreken de hoveniers van Gras en Groen de storende laag in de bodem en zorgen voor de juiste structuur. U kunt ook zelf beluchten door met een spade te spitten of met een riek te prikken. Dit is ook voor het onderhoud van uw tuin aan te bevelen.

Zuurtegraad

Door natuurlijke processen zoals regenval en het afbreken van natuurlijke materialen verzuurt de bodem. Deze verzuring heeft nadelige gevolgen voor veel beplanting in uw tuin. er komen minder voedingsstoffen vrij en zware metalen lossen juist sneller op in de bodem. Hoewel er ook zuurminnende planten zijn, planten zoals Rhododendrons die vaak goed gedijen in de halfschaduw, is de ideale pH-waarde in de tuin tussen de 5,5 en 7.

Oplossing: Door kalk te strooien wordt de zuurtegraad op peil gebracht. Dit is wel een jaarlijks terugkerende onderhoudstaak in de tuin. U kunt de zuurtegraad meten, maar normaal gezien volstaat 1 kg kalk per 10 m² per jaar.

Organisch stof gehalte

Afgestorven plantenresten oftewel humus vormen het organisch materiaal in de bodem. Een voedingsrijke bodem is vaak donker van kleur en heeft een ontzettend belangrijke functie.

Oplossing: Bij de aanleg van uw tuin kan het tekort aan organisch materiaal opgelost worden door compost door de grond te mengen. U kunt dit zelf ook doen door zakken compost door de grond te mengen. Terra-Actif is een hoogwaardige compost van Ecostyle die u snel resultaat geeft.

Bodemleven

Als aan de bovenstaande voorwaarden is voldaan, is het tijd om het bodemleven op peil te brengen. Het bodemleven is vrij complex en bestaat uit macro- en micro-organismen. Dit zijn zoogdieren en insecten, maar ook schimmels en bacteriën die we niet met het blote oog waar kunnen nemen. Dit bodemleven levert een bijdrage aan een luchtige structuur en is bovendien zeer belangrijk voor het omzetten van organisch materiaal in beschikbare voeding voor de plant.

Oplossing: Bij alle aanplant adviseren wij u Terra-Fertiel. Dit is een bodemverbeteraar op basis van schimmels, bacteriën en gisten. Terra-Fertiel is een 100% organisch product dat het bodemleven stimuleert en activeert. U kunt dit product ook bij Gras en Groen kopen om zelf toe te passen in de tuin.

Bemesting

De laatste stap voor een gezonde bodem is het toevoegen van bemesting. Hiervoor kunnen wij u verschillende meststoffen adviseren. Dit kan plant-specifiek zijn of gericht op het aanvullen van een tekort.

De meestgebruikte meststoffen zijn:Algemene actie Gras en Groen Hoveniers

Maak een vrijblijvende afspraak!

Referenties

Tuinaanleg Den Bosch

Paul van der Aalst


5

"Erg tevreden. In no time een prachtige tuin."

Lees verder
Overzicht

Nieuwsberichten

De nieuwste tuintrends van 2020

Benieuwd naar de nieuwste tuintrends van 2020? Wij spreken de top 5 met je door en geven handige tips voor de inrichting van jouw tuin!

Lees verder
Overzicht

Waarom kiest Gras en Groen voor 100% organisch?

De laatste jaren zijn er (gelukkig) steeds meer bestrijdingsmiddelen verboden. De strenge wet- en regelgeving dwingen u als consument, maar ook alle hoveniersbedrijven om op een andere manier te kijken naar planten en de ziekteresistentie. 100% organische meststoffen hebben bewezen voor de lange termijn een belangrijke rol te spelen in de gezondheid van de plant. Dit doen zij door de plant op natuurlijke wijze te laten groeien. Kunstmest en organische meststoffen doden juist het bodemleven dat cruciaal is en doorbreken de organische kringloop.

Alle voordelen van organische meststoffen voor u op een rij:


Communicatie Gras en Groen Hoveniers Den Bosch

Heldere en prettige communicatie

Werkzaamheden Gras en Groen Hoveniers Den Bosch

Alle werkzaamheden onder 1 dak

Tevredenheidsgarantie Gras en Groen Hoveniers Den Bosch

100% tevredenheids- garantie

Gras en Groen

Het tuinontwerp vormt de basis van de aan te leggen tuin. Laat uw tuinwensen vertalen naar een exclusief en innovatief tuinontwerp in de gewenste tuinstijl. Maak nu een afspraak!

Lees meer
Gras en Groen

Bent u op zoek naar een hoveniersbedrijf dat de tuinaanleg bij u thuis komt verzorgen? Met oog voor kwaliteit en een lange levensduur leggen wij uw toekomstige tuin aan!

Lees meer
Gras en Groen

Tuinonderhoud is essentieel voor uw tuin. Zelfs de meest onderhoudsvriendelijke tuinen hebben aandacht nodig. Geen tijd of is het teveel werk? Laat het dan voor u uitvoeren!

Lees meer

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!