Uw groendak vakkundig aangelegd

Wilt u een platdak of licht hellend dak van uw woning, tuinhuis of overkapping verfraaien met een groendak? Dat kunnen wij ons ontzettend goed voorstellen, want een groendak ziet er fantastisch uit. De donkere dakbedekking zonder enige uitstraling krijgt een volledige metamorfose. Binnen één dag verandert het in een groene en bloeiende oase die ook in de winter een fraaie aanblik behoud.

Gras en Groen Hoveniers kan de aanleg van diverse soorten groendaken voor u verzorgen. Vakkundigbetaalbaar en met de mogelijkheid om dit gesubsidieerd uit te laten voeren!

Groendak9 • Gras en Groen Hoveniers
Groendak10 • Gras en Groen Hoveniers

Wat is een groendak?

Een groendak is een met vegetatie bedekt dak. Hiervoor zijn enkele kruidachtige planten en siergrassen geschikt, maar in de meeste gevallen wordt er gekozen voor sedum. Vandaar ook dat er vaak de term sedumdak wordt gebruikt.

Door een speciale laag met wortelwerenddoek, een opvang syteem voor water en substraat aan te brengen wordt het dak geschikt gemaakt voor begroeiing. Bovenop het substraat worden vervolgens de vegetatiematten uitgerold. 

Er bestaan ook kant-en-klare systemen voor de aanleg van een groendak. Dit zijn de sedumcasette's die opgekweekt zijn en eenvoudig in elkaar geklikt kunnen worden.

Wat kan Gras en Groen voor u betekenen?

Gras en Groen Hoveniers kan de duurzame aanleg van het sedumdak voor u verzorgen. Wij komen graag vrijblijvend langs om de (on-)mogelijkheden te bespreken. Gras en Groen Hoveniers kan voor u..

 • de dragende constructie van uw dak beoordelen
 • kwaliteit van de dakbedekking beoordelen
 • contact leggen met gerenommeerde dakdekkers
 • advies uitbrengen voor het juiste type groendak
 • zorgen dat uw dak voldoet aan subsidievoorwaarden
 • de duurzame aanleg van uw groendak uitvoeren
Groendak11 • Gras en Groen Hoveniers

Wat zijn de voordelen van een groendak?

Groendaken hebben ontzettend veel voordelen. Voor u, uw woning en uw leefomgeving, wij lichten ze graag aan u toe!

 • Isolerende werking voor het dak
 • Verhoogd het rendement van zonnepanelen
 • Langere levensduur van de dakbedekking
 • Waterbergend vermogen
 • Levert een bijdrage aan het milieu
 • Fraaie aanblik van het dak
Groendak12 • Gras en Groen Hoveniers
isolerende groendaken • Gras en Groen Hoveniers

Groendaken hebben een isolerende werking

De temperatuur op een plat dak kan in de zomer hard oplopen. Dat zal voor u geen verrassing zijn. De donkere kleur van de dakbedekking trekt de warmte aan waarna deze doortrekt in uw woning.

Een sedumdak heeft een isolerende werking. Dit kan in de zomer tot wel 4 graden schelen. In de winter treedt dit effect ook omgekeerd op. De warmte van uw woning blijft beter behouden wat dus kostenbesparend werkt.

Uw voordeel:
Tot 4 graden koeler in de zomer, bespaar op stookkosten in de winter!

Zonnepanelen behalen een hoger rendement

Heeft u zonnepanelen of wilt u zonnepanelen op een plat of licht hellend dak laten installeren? De combinatie met sedum zorgt ervoor dat u een hoger rendement kunt behalen.

Om oververhitting en het risico op brand tegen te gaan schakelen de zonnepanelen uit als deze te warm worden. Doordat het groene dak verkoelend werkt op het onderliggende dak kunnen de zonnepanelen in de zomer langer en beter hun werk doen.

Uw voordeel:
Tot 6% meer rendement van uw zonnepanelen!

zonnepanelen • Gras en Groen Hoveniers

Langere levensduur van de dakbedekking

Een dak dat bedekt is met sedum of andere planten wordt beschermd. Met name UV-licht heeft een negatief effect op de levensduur. Uit onderzoek is gebleken dat dakbedekking onder een groen- of sedumdak tot 2 keer zo lang meegaat. Als u bedenkt wat de kosten zijn voor het vernieuwen dan is dat meer dan een klein voordeel dat de sedumplantjes u te bieden hebben.

Uw voordeel:
Een groendak verdubbelt de levensduur van uw dakbedekking!

 

Waterbergend vermogen

Een groendak heeft waterbergend vermogen. Onder de sedumplantjes zit een systeem dat bestaan uit kleine bekertjes of waterabsorberend substraat. Dit vangt het regenwater op en geeft dit geleidelijk af aan het groendak. Tijdens extreme regenval kan de druk op het riool worden verlicht en kan waterschade worden tegengegaan. Vanuit het waterschap wordt de aanleg dan ook gesubsidieerd.

Uw voordeel:
Voorkomt wateroverlast en u ontvangt subsidie op de aanleg.

Levert een bijdrage aan het milieu

Bijen, vlinders en veel andere insecten hebben het moeilijk. Intensieve landbouw en het uitbreiden van stedelijk gebied hebben ervoor gezorgd dat er volgens de laatste metingen 60% minder vliegende insecten zijn ten opzichte van de jaren ‘60.

Sedumdaken bieden onderdak en zorgen voor voeding voor deze belangrijke insecten die verantwoordelijk zijn voor de bestuiving van bloemen. Ze verhogen de belangrijke biodiversiteit.

Groendaken leveren ook op een andere wijze een bijdrage. Voor de groei neemt sedum CO2 op uit de lucht en ook fijnstof wordt vastgelegd. Op die manier filteren ze de lucht en verbeteren ze de kwaliteit!

Groendak1 • Gras en Groen Hoveniers

Mogelijkheden op het gebied van groendaken

De aanleg van een groendak met vegetatiematten is mogelijk op platte daken en daken met een hellingshoek tot 20º. Met extra verankering kan dit zelfs oplopen tot een hellingshoek van 45º. Er is dan geen risico dat het groene dak gaat schuiven en er kan ook voldoende water gebufferd worden voor de beplanting.

Er zijn voor de aanleg van een groendak behoorlijk wat mogelijkheden. Het is niet zo dat dit uitsluitend met sedumplanten kan worden gedaan. Dit zijn de groendaken die wij voor u kunnen aanleggen.

Sedumtrays

Voor platte daken en lichtgewicht constructies zijn sedumtrays of sedumcasettes ideaal. Dit kant en klare systeem zorgt voor opvang van regenwater, is gevuld met substraat en ingeplant met diverse sedumsoorten. Een groot voordeel van dit systeem is dat het recycelbaar is. Uw sedumdak kan later probleemloos worden aangepast!

Type groendak Type vegetatie Hellingshoek
Waterbergend dak Sedummix en biodivers 0-2º
Dak lichtgewicht Sedummix 0-2º
Vlinders en bijen 4 soorten sedum, 5 siergrassen en 40 vaste planten 0-10º
Vogeldak 25 soorten inheems grassen, bloemen en kruiden 0-10º
Sedumtrays 10 tot 12 soorten sedum 0-20º

Groendak met waterbergend vermogen

Zoals de naam al aangeeft, heeft dit type dak het grootste waterbergende vermogen. Bij enorme regenval helpt deze waterbergende functie de druk op de riolering te verlichten. Grootste voordeel van dit systeem is de grote hoeveelheid substraat waar het sedum in wortelt en haar voeding uit haalt. Zie de afbeelding voor de dakopbouw.

Vereiste voor subsidie regeling

Om aanspraak te maken op subsidie bij de aanleg van uw groendak is in veel gevallen een minimaal waterbergend vermogen vereist. Voor de gemeente 's-Hertogenbosch is dit 30 l/ m². Gras en Groen zorgt ervoor dat ook uw groendak in aanmerking komt voor de geldende subsidiregeling in uw gemeente!

 

groendaken • Gras en Groen Hoveniers

Subsidieregeling in de gemeente ‘s-Hertogenbosch

De gemeente stimuleert de aanleg van groene daken met subsidie. Burgers en verenigingen van eigenaars kunnen deze subsidie aanvragen voor een bestaand dak op een gebouw, huis, appartement, garage, overkapping, carport of schuur.

Voorwaarden:

 • Het dak is van een particulier of een Vereniging van Eigenaren (VvE)
 • Het groene dak komt op een bestaand dak (bouwjaar vóór 2014)
 • Het oppervlak van het groene dak is minimaal 20 m2
 • Het groene dak heeft een waterbergende capaciteit van 30 liter/m²

Voorwaarden subsidie daken kleiner dan 20m2

Ook kleinere daken tellen mee als u met anderen uw daken groen maakt. Een aanvraag voor een groep particulieren heeft minimaal 2 adressen en kent één contactpersoon. Het totale oppervlak is minimaal 20 m2.

Vergoeding

Voldoet u aan de voorwaarden van de subsidieregeling, dan draagt de gemeente bij aan uw groene dak. De vergoeding in 2020 bedraagt € 15,00 per m2, met een maximum van € 3.000 (particulieren) of € 15.000 (VvE). De subsidie wordt uitbetaald als het dak gereed is; u stuurt als bewijs een foto en de rekening in.

Een groendak op uw woning?
Maak een vrijblijvende afspraak, zodat we samen uw wensen door kunnen nemen!
Maak een afspraak