Vlonder in de tuin

De vlonder is een bijzonder element voor in de tuin. Dankzij de kleur en hardheid van het materiaal is het uitstekend geschikt om een contrast te vormen met aangrenzende materialen. Een vlondertuin heeft dankzij het zachte materiaal en de natuurlijke kleuren van het hout een erg vriendelijke uitstraling.

Steeds vaker zijn woning en tuin één. Het binnen buitengevoel kan extra versterkt worden door in de woning gebruikte materialen buiten door te laten lopen. Natuurstenen en keramische terrassen kennen we allemaal, maar bent u al bekend met buitenparket? Verduurzaamde houtsoorten laten de houtenvloer in uw woning vloeiend overgaan in een houten vlonden in de tuin!

Waarom een vlonder in de tuin?

Gedeeltelijk is deze vraag hierboven al beantwoord. De vriendelijke uitstraling en het contrast dat de materialen geven zijn belangrijke redenen om te kiezen voor een vlonder in uw tuin. Toch zijn er nog veel meer redenen te bedenken!

De vlonder is bijvoorbeeld uitermate geschikt om hoogteverschillen op te vangen. Het maken van niveau’s en/ of traptreden is zeer eenvoudig te verwezenlijken.

Als laatste zien we de vlonder veelvuldig terug langs het water, bijvoorbeeld in Rosmalen in de wijk de Groote wielen. Hardhouten palen maken constructies boven het water mogelijk die dienst kunnen doen als terras of aanlegplaats voor de boot.

Geschikte materialen voor een vlonder

Net als bij zoveel tuin timmerwerken is de keuze uit geschikte houtsoorten enorm. Doordat de vlonder erg populair is, komen er steeds meer producten op de markt die geschikt zijn voor gebruik. Zo heeft hardhout jaren geleden al de intrede gedaan en zien we nu steeds vaker vlonder gemaakt van zogenaamd buitenparket.

  • Thermisch behandelde of geïmpregneerde houtsoorten
  • Buitenparket
  • Hardhout
materialen vlonder • Gras en Groen Hoveniers

Hoogwaardig buitenparket

Het buitenparket is een relatief jong product dat enorm in opkomst is. In feite is het een verbeterde uitvoering van de vlonder zoals wij hem voorheen kenden. Deze 2.0 versie komt voort uit zeer hoogwaardige houtsoorten en de thermische behandeling van hout.

Houtsoort Duurzaamheidsklasse
Ipé 1
Alungu 1
Thermo essen 1
Bamboe 1

Thermisch behandelde of geïmpregneerde houtsoorten

De levensduur van verschillende houtsoorten worden kenbaar gemaakt met duurzaamheidsklassen. Daarbij is 1 het hoogste en garandeert deze dus een zeer lange levensduur. Hieronder enkele geschikte houtsoorten en hun duurzaamheidsklasse.

Houtsoort Duurzaamheidsklasse
Bankirai 1
Keruing 3
Douglas/ lariks 3

Het leveren en leggen van een vlonder

Meer aandacht voor duurzaamheid en het milieu heeft ook nieuwe producten opgeleverd. Thermisch behandeld hout is hier een voorbeeld van. Innovaties zijn ook gemaakt op het gebied van montage. Vrijwel elke leverancier van vlonderplanken heeft zijn eigen montagesysteem met clips.

Wat wel overeenkomt is de onderbouw die nodig is voor de vlonder. De planken worden bevestigd op dwarsliggers welke waterpas worden gesteld. Deze ondergrond die waterpas moet liggen, kan op een tegelvloer komen maar ook op een houter steigerachtige constructie. Gras en Groen Hoveniers past de onderbouw aan op de situatie voor een duurzame maar kostentechnisch voordelige plaatsing.

vlonder • Gras en Groen Hoveniers