Tuinstijlen

De tuin is tegenwoordig echt een onderdeel van de woning geworden. Openslaande deuren van de woning naar de tuin vergroten de woonkamer, maar ook een grote glazen pui kan een enorm ruimtelijk gevoel geven. Doordat de tuin en de woning steeds meer met elkaar verbonden zijn, is het belangrijk dat hier tijdens het ontwerp rekening mee wordt gehouden.

Het kiezen van een bepaalde tuinstijl is er een onmisbaar onderdeel van. Gras en Groen Hoveniers adviseert u op het gebied van tuinstijlen passende bij uw woning en woonsituiatie!

Welke tuinstijl past bij uw tuin?

Het type woning waarin u woont en de inrichting zeggen erg veel over wat voor omgeving u gelukkig maakt. Bij het kiezen van een tuinstijl is dit tuingeluk erg belangrijk. Het oproepen van de juiste sfeer in het tuinontwerp komt altijd voort uit een samenwerking tussen uw wensen, woning, woonomgeving en de ideeën van onze ontwerper.

Wanneer u vooraf goed de tijd neemt om te kijken naar wat u mooi vindt, komt dit altijd ten goede aan de kwaliteit van het eindproduct: het tuinontwerp.

Sfeerbepalende elementen voor de tuinstijl

In de tuin maken we gebruik van harde en zachte elementen. Gezamenlijk zijn zij bepalend voor de sfeer. Harde elementen zijn bijvoorbeeld de bestrating en de schutting. Zachte elementen zien we terug met name in de vorm van beplanting. 

Elementen die bepalend zijn voor de keuze voor een bepaalde tuinstijl zijn:

Tuinstijlen1 • Gras en Groen Hoveniers

Tuinafscheiding

Een tuinafscheiding is zeer bepalend voor de sfeer. Uw gehele tuin wordt er immers mee omgeven. Zeker wanneer u in de stad woont, zijn de tuinen vaak iets kleiner en de tuinafscheiding is daardoor overal goed zichtbaar. De hout-beton schutting die enorm populair is, sluit enorm goed aan bij de moderne tuin of een gezinstuin. Wilt u een Engelse of landelijke tuin, dan is het raadzaam te kijken naar een meer natuurlijke afscheiding. Dit kan in de vorm van een haag of een hekwerk dat begroeid wordt met bijvoorbeeld hedera.

Sierbestrating

Materiaal, kleur en vorm; bij sierbestrating zijn er keuzes in overvloed. Moet de bestrating aansluiten bij uw woning? Wellicht zijn keramische tegels dan een optie. Deze tegels zijn krasbestendig, eenvoudig te reinigen en in allerlei aardse kleuren verkrijgbaar. Heeft u ook tegels in uw woning liggen, dan is de kans groot dat wij een match voor u vinden. Bij een klassieke jaren ‘30 woning mogen oudgebakken klinkers in waalformaat uiteraard niet ontbreken!

Beplanting

Met beplanting kunt u alle kanten uit. U geeft aan welke kleuren, bloeiperioden of hoeveelheid onderhoud u wilt en Gras en Groen Hoveniers levert u een uitgewerkt beplantingsplan aan. Paarse borders, bodembedekkers of veel groenblijvende planten, in geen enkele tuinstijl mogen planten ontbreken, al staan er maar een paar grote bloembakken of opgemetseld borders. Zonder planten is het immers geen tuin. Daarbij helpen planten met het verwerken van grote regenbuien en nemen zij CO2 op, waarmee ze bijdragen aan een beter milieu!

Vormgeving

De keuze tussen een rechthoekige of organisch gevormde tuin is wellicht het meest sfeerbepalend. Een tuin met organische vorm sluit automatisch een aantal tuinstijlen uit. Andersom is dit ook het geval: een Engelse tuin kan immers niet zonder ronde vormen in het gazon.

Tuininrichting

Het stijlen en inrichten van de tuin is steeds belangrijker geworden. Like it or not. Dankzij social media platforms zoals Pinterest worden de mooiste foto's verzameld en op Instagram spelen influencers steeds vaker een belangrijke rol. Hetzelfde is te zien middels productplacement in bekende klusprograma's voor de tuin.

Voor de grote gebaren of blikvangers kunnen wij u prima adviseren. Kijk daarvoor ook eens bij tuininrichting. U kunt daar een uitstekend beeld krijgen bij de producten die wij regelmatig toepassen om de tuin in de juiste sfeer te krijgen!

Tuininrichting4 • Gras en Groen Hoveniers
Uw tuin in stijl laten ontwerpen?
Wij komen graag met u in gesprek, plan daarvoor een vrijblijvende afspraak!
Maar een afspraak