De top 10 tuinkruiden

De top 10 tuinkruiden

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 19-06-2019
Laatst aangepast op: 18-12-2018

Tonyo van Run

Wie graag in de keuken staat, kookt ongetwijfeld vaak met verse kruiden. Wat is er dan leuker dan deze altijd vers uit de eigen tuin te kunnen halen? Tuinkruiden zijn om die reden al jarenlang populair en kunnen zowel in de volle grond als in potten worden aangeplant.

Ben jij plannen aan het maken voor het aanleggen van de tuin of het opnieuw aanplanten van jouw border of potten op je terras? Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinkruiden.

Bieslook Allium schoenoprasum

Allium schoenoprasum

Bieslook behoort tot de allium-familie net als ui-achtigen zoals de ui, knoflook, prei en de welbekende sieruien. Bieslook heeft een verfijnde en aromatische smaak en bevat bovendien veel vitamine C. Het is een makkelijke plant die je zowel in potten als de volle grond kunt houden. De fraaie paarse bloempjes zijn eetbaar en kun je gebruiken als garnering in salades of andere gerechten.

Bloeiperiode: Juni - juli

Rozemarijn Rosmarinus officinalis

Rosmarinus officinalis

Rozemarijn is een groenblijvende heester die sinds jaar en dag wordt gebruikt in de keuken. Heerlijk in vleesgerechten of om gebakken aardappeltjes van extra smaak te voorzien. Van origine is het een Mediterrane plant en ze staan dan ook bij voorkeur op een zonnige plaats. Rozemarijn kan vorst verdragen maar dan het liefst wel op een beschutte plek.

Bloeiperiode: April - juni

Thijm Thymus

Thymus

Thijm is een kruidachtige of houtachtige plant die een belangrijke smaakmaker is in de keuken. In de volle grond of in potten gedijt de plant ook uitstekend in de Nederlandse tuin. Aan het einde van het seizoen kun je de plant volledig terugsnoeien en kan het kruid gedroogd worden. In het voorjaar zal de plant opnieuw uitlopen en jou voorzien van vers kruid.

Bloeiperiode: Juni - juli

Laurier Laurus nobilis

Laurus nobilis

Laurier is een bekende plant in de tuin. Het laurier dat in de keuken wordt gebruikt, heeft de Latijnse naam Laurus nobillis. De plant is niet volledig winterhard en kun je daarom het beste in potten houden. Het blad kan vers, sterkere smaak, maar ook gedroogd worden gebruikt in soepen en stoofgerechten. Een must-have voor elke keukenprins of -prinses.

Bloeiperiode: Maart - mei

Peterselie Petroselinum crispum

Petroselinum crispum

Peterselie is een winterhard tuinkruid dat rauw een frisse smaak geeft aan spijzen of een wenselijke toevoeging is aan kruidenboter. Peterselie is te koop in vrijwel elke supermarkt en met een beetje liefde en aandacht kan het plantje een blijvertje zijn in jouw tuin. Het is wel aan te bevelen een biologisch plantje te kopen. Dit is een sterkere plant dan de doorgeschoten normale variant.

Bloeiperiode: Mei

Salie Salvia officinalis

Salvia officinalis

Ook Salie is een Mediterraans kruid dat al in de tijd van de Romeinen naar Nederland is gebracht. Een zonnige standplaats is dan ook zeker aan te bevelen. Hoewel Salvia wellicht bekend staat als tuinkruid heeft het ook een decoratieve functie. De grijs-groene bladeren en paarse lipbloemen zijn een waardevolle toevoeging in de border.

Bloeiperiode: Mei - juli

Venkel Foeniculum vulgare

Foeniculum vulgare

Venkel is een geliefde groente, maar dan vooral in Italië. De zaden kunnen echter ook uitstekend als kruid gebruikt worden en schijnen ook helende werkingen te hebben. In de border zijn de schermachtige bloemen een bijzondere verschijning in de zomer en zo is Venkel dus een veelzijdige plant voor de tuin.

Bloeiperiode: Juli - augustus

Munt Mentha

Mentha

Munt, dat tegenwoordig in tuincentra onder de naam Mojito-kruid wordt verkocht, is een heerlijk fris kruid. In de keuken te gebruiken in frisse sauzen of voor een heerlijk kopje thee. Wie zijn borders gestructureerd wilt houden, kan Munt het beste in potten houden. Het is een bekende woekeraar die zich via de wortels verspreidt door de tuin.

Bloeiperiode: Juli - augustus

Wilde marjolein Oregano

Oregano

Wilde marjolijn is een vaste, kruidachtige tuinplant. Vanwege de oorsprong in het Middelandse Zeegebied staat de plant bij voorkeur op een zeer zonnige plaats. Ook als borderplant is Oregano van waarde door de roze bloemenpracht. Met name in rotstuinen zal de plant al snel grote oppervlakten bedekken.

Bloeiperiode: Juli - september

Citroenmelisse Melissa officinalis

Melissa officinalis

De naam citroenmelisse is een samenvoeging van citroen en melisse, het laatste betekent honingbij in het Grieks. Dat de plant dus naar citroen ruikt en veel bijen aantrekt mag dus geen verrassing heten. De wortelstokken overleven onder de grond de winter, waarna de plant weer fris groen uitloopt in het voorjaar. Citroenmelisse is bruikbaar als thee of een smaakmaker in visgerechten, sauzen of soep.

Bloeiperiode: Juli - september

Lees ook:

De top 10 eetbare bessenplanten

De top 10 eetbare bessenplanten

17-07-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 eetbare bessen.

Lees verder
Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

10-07-2019

Amerikaanse zijdeplant is de tuinplant van de maand juli - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Vind verkoeling in je eigen tuin

Vind verkoeling in je eigen tuin

26-06-2019

Hoe zorg je voor verkoeling in jouw eigen tuin? In dit nieuwsbericht gaan we op zoek naar oplossingen voor jouw tuin.

Lees verder
Tuinplant juni - Elfenbloem

Tuinplant juni - Elfenbloem

12-06-2019

Elfenbloem is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Epimedium.

Lees verder
Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

05-06-2019

Vol trots zorgt Gras en Groen er wekelijks voor dat het groen rondom de Sint-Janskathedraal er prachtig bij ligt!

Lees verder
Duurzame borders in de tuin

Duurzame borders in de tuin

22-05-2019

Duurzame borders in de tuin beperken het tuinonderhoud, maar zorgen voor een grote diversiteit. Lees hier meer over duurzame beplanting voor uw borders.

Lees verder
De top 10 mooiste prairieplanten

De top 10 mooiste prairieplanten

15-05-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste prairieplanten.

Lees verder
Tuinplant mei - Blauwe regen

Tuinplant mei - Blauwe regen

08-05-2019

Blauwe regen is tuinplant van de maand mei - Lees hier meer over deze fraaie klimplant.

Lees verder
Tuinonderhoud mei

Tuinonderhoud mei

01-05-2019

Wilt u in mei tuinonderhoud uitvoeren? Lees dan hier meer over tuinonderhoud in mei en ga voorbereid aan de slag.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!