De top 10 tuinkruiden

De top 10 tuinkruiden

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 19-06-2019
Laatst aangepast op: 18-12-2018

Tonyo van Run

Wie graag in de keuken staat, kookt ongetwijfeld vaak met verse kruiden. Wat is er dan leuker dan deze altijd vers uit de eigen tuin te kunnen halen? Tuinkruiden zijn om die reden al jarenlang populair en kunnen zowel in de volle grond als in potten worden aangeplant.

Ben jij plannen aan het maken voor het aanleggen van de tuin of het opnieuw aanplanten van jouw border of potten op je terras? Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinkruiden.

Bieslook Allium schoenoprasum

Allium schoenoprasum

Bieslook behoort tot de allium-familie net als ui-achtigen zoals de ui, knoflook, prei en de welbekende sieruien. Bieslook heeft een verfijnde en aromatische smaak en bevat bovendien veel vitamine C. Het is een makkelijke plant die je zowel in potten als de volle grond kunt houden. De fraaie paarse bloempjes zijn eetbaar en kun je gebruiken als garnering in salades of andere gerechten.

Bloeiperiode: Juni - juli

Rozemarijn Rosmarinus officinalis

Rosmarinus officinalis

Rozemarijn is een groenblijvende heester die sinds jaar en dag wordt gebruikt in de keuken. Heerlijk in vleesgerechten of om gebakken aardappeltjes van extra smaak te voorzien. Van origine is het een Mediterrane plant en ze staan dan ook bij voorkeur op een zonnige plaats. Rozemarijn kan vorst verdragen maar dan het liefst wel op een beschutte plek.

Bloeiperiode: April - juni

Thijm Thymus

Thymus

Thijm is een kruidachtige of houtachtige plant die een belangrijke smaakmaker is in de keuken. In de volle grond of in potten gedijt de plant ook uitstekend in de Nederlandse tuin. Aan het einde van het seizoen kun je de plant volledig terugsnoeien en kan het kruid gedroogd worden. In het voorjaar zal de plant opnieuw uitlopen en jou voorzien van vers kruid.

Bloeiperiode: Juni - juli

Laurier Laurus nobilis

Laurus nobilis

Laurier is een bekende plant in de tuin. Het laurier dat in de keuken wordt gebruikt, heeft de Latijnse naam Laurus nobillis. De plant is niet volledig winterhard en kun je daarom het beste in potten houden. Het blad kan vers, sterkere smaak, maar ook gedroogd worden gebruikt in soepen en stoofgerechten. Een must-have voor elke keukenprins of -prinses.

Bloeiperiode: Maart - mei

Peterselie Petroselinum crispum

Petroselinum crispum

Peterselie is een winterhard tuinkruid dat rauw een frisse smaak geeft aan spijzen of een wenselijke toevoeging is aan kruidenboter. Peterselie is te koop in vrijwel elke supermarkt en met een beetje liefde en aandacht kan het plantje een blijvertje zijn in jouw tuin. Het is wel aan te bevelen een biologisch plantje te kopen. Dit is een sterkere plant dan de doorgeschoten normale variant.

Bloeiperiode: Mei

Salie Salvia officinalis

Salvia officinalis

Ook Salie is een Mediterraans kruid dat al in de tijd van de Romeinen naar Nederland is gebracht. Een zonnige standplaats is dan ook zeker aan te bevelen. Hoewel Salvia wellicht bekend staat als tuinkruid heeft het ook een decoratieve functie. De grijs-groene bladeren en paarse lipbloemen zijn een waardevolle toevoeging in de border.

Bloeiperiode: Mei - juli

Venkel Foeniculum vulgare

Foeniculum vulgare

Venkel is een geliefde groente, maar dan vooral in Italië. De zaden kunnen echter ook uitstekend als kruid gebruikt worden en schijnen ook helende werkingen te hebben. In de border zijn de schermachtige bloemen een bijzondere verschijning in de zomer en zo is Venkel dus een veelzijdige plant voor de tuin.

Bloeiperiode: Juli - augustus

Munt Mentha

Mentha

Munt, dat tegenwoordig in tuincentra onder de naam Mojito-kruid wordt verkocht, is een heerlijk fris kruid. In de keuken te gebruiken in frisse sauzen of voor een heerlijk kopje thee. Wie zijn borders gestructureerd wilt houden, kan Munt het beste in potten houden. Het is een bekende woekeraar die zich via de wortels verspreidt door de tuin.

Bloeiperiode: Juli - augustus

Wilde marjolein Oregano

Oregano

Wilde marjolijn is een vaste, kruidachtige tuinplant. Vanwege de oorsprong in het Middelandse Zeegebied staat de plant bij voorkeur op een zeer zonnige plaats. Ook als borderplant is Oregano van waarde door de roze bloemenpracht. Met name in rotstuinen zal de plant al snel grote oppervlakten bedekken.

Bloeiperiode: Juli - september

Citroenmelisse Melissa officinalis

Melissa officinalis

De naam citroenmelisse is een samenvoeging van citroen en melisse, het laatste betekent honingbij in het Grieks. Dat de plant dus naar citroen ruikt en veel bijen aantrekt mag dus geen verrassing heten. De wortelstokken overleven onder de grond de winter, waarna de plant weer fris groen uitloopt in het voorjaar. Citroenmelisse is bruikbaar als thee of een smaakmaker in visgerechten, sauzen of soep.

Bloeiperiode: Juli - september

Lees ook:

De nieuwste tuintrends van 2020

De nieuwste tuintrends van 2020

31-01-2020

Benieuwd naar de nieuwste tuintrends van 2020? Wij spreken de top 5 met je door en geven handige tips voor de inrichting van jouw tuin!

Lees verder
Tuinplant december - Struikkamperfoelie

Tuinplant december - Struikkamperfoelie

04-12-2019

Struikkamperfoelie is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Lonicera fragrantissima.

Lees verder
Functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin

Functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin

20-11-2019

Ben je op zoek naar functionele en sfeervolle verlichting in jouw tuin? Lees meer over de mogelijkheden!

Lees verder
De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

De 10 mooiste groenblijvende tuinplanten

13-11-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste groenblijvende tuinplanten!

Lees verder
Tuinplant november - Winterheide

Tuinplant november - Winterheide

06-11-2019

Winterheide is tuinplant van de maand november - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Maak van uw dak een daktuin!

Maak van uw dak een daktuin!

23-10-2019

Maak van jouw dak een daktuin! Gras en Groen Hoveniers legt de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder
De top 10 mooiste bloembollen

De top 10 mooiste bloembollen

16-10-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste bloembollen.

Lees verder
Tuinplant oktober - Anemone

Tuinplant oktober - Anemone

09-10-2019

De Herfstanemoon is tuinplant van de maand oktober - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

Tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin!

25-09-2019

Wil je een tuinbankje op jouw favoriete plek in de tuin? Wij leggen de mogelijkheden aan je uit!

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!