Hagen

Voor een haag in de tuin die als tuinafscheiding dient, adviseert Gras en Groen Hoveniers een haag van minimaal 2 meter hoog. Anders kijkt u er immers overheen en dan gaat het idee van een afscheiding verloren. Natuurlijk zijn er ook kleine haagjes, zoals rond perkjes. In beginsel worden die op dezelfde manier onderhouden. Wel adviseren wij meestal andere plantensoorten voor het vormen van een lage haag.


Hagen
Hagen
Hagen
Hagen
Hagen

Hagen, de meest geschikte soorten haagplanten

Voor hoge hagen is er de keuze uit een aantal geschikte planten. Voor het Belgische en Nederlandse klimaat raden wij de volgende soorten aan. Deze planten worden veelvuldig toegepast en staan bekend om hun eigenschappen die ze geschikt maken als haagplant. Te beginnen bij groenblijvende coniferen zoals Taxus, Thuja en Cupressocyparis. Daarnaast zijn er groenblijvende heesters zoals Ilex (hulst) en Prunus (laurierkers, middelhoog). Dan zijn er nog bladverliezende hagen van Carpinus (haagbeuk), Fagus (beuk), Acer (esdoorn), Crataegus (meidoorn) en Ligustrum, lage haagjes van vooral Buxus en ook wel Euonymus (kardinaalshoed). Vaak worden nog andere soorten voor hagen geadviseerd. Het kan een keertje goed gaan, maar waarom zou u risico lopen met minder goede haagplanten?

Geschikte haagplanten kennen helaas toch enkele beperkingen, namelijk:Taxus haag
Taxus haag

vanaf € 52,50 p/m¹    

Taxus baccata

Taxus baccata aan te planten in verschillende hoogtes. Wintergroen en direct een dichte haag.

Lees verder
Laurier
Laurier

vanaf € 35,- p/m¹    

Laurier Caucasica

Laurier Caucasica aan te planten in verschillende hoogtes. Wintergroen en direct een dichte haag.

Lees verder
Portugese laurier
Portug. laurier

vanaf € 47,50 p/m¹    

Portugese laurier

Laurier Angustifolia aan te planten in verschillende hoogtes. Wintergroen en direct een dichte haag.

Lees verder
Thuja Smaragd
Thuja Smaragd

vanaf € 27,- p/m¹    

Thuja Smaragd

Thuja Smaragd aan te planten in verschillende hoogtes. Wintergroen en direct een dichte haag.

Lees verder
Thuja Brabant
Thuja Brabant

vanaf € 37,- p/m¹    

Thuja Brabant

Thuja Brabant aan te planten in verschillende hoogtes. Wintergroen en direct een dichte haag.

Lees verder
Liguster
Liguster

vanaf € 17,50 p/m¹    

Liguster

Ligustrum Ovalifolium aan te planten in verschillende hoogtes. Wintergroen en direct een dichte haag.

Lees verder
Fagus sylvatica
Fagus sylvatica

vanaf € 19,50 p/m¹    

Beukenhaag

Fagus sylvatica aan te planten in verschillende hoogtes. Bladverliezend en dus mooie verkleuring in het najaar.

Lees verder
Rode beuk
Rode beuk

vanaf € 26,- p/m¹    

Fagus atropurpure

Fagus sylvatica atropurpurea aan te planten in verschillende hoogtes. Geeft mooie verkleuring in najaar.

Lees verder
Carpinus betulus
Carpinus betulus

vanaf € 19,50 p/m¹    

Haagbeuk

Carpinus betulus aan te planten in verschillende hoogtes. Bladverliezend en mooie verkleuring in het najaar.

Lees verder
Algemene actie Gras en Groen Hoveniers

Maak een vrijblijvende afspraak!

Referenties

Tuinaanleg Den Bosch

Mieke Kuijpers


5

"Het personeel is vriendelijk en heeft gewoon heel goed werk afgeleverd."

Lees verder
Overzicht

Nieuwsberichten

De nieuwste tuintrends van 2020

Benieuwd naar de nieuwste tuintrends van 2020? Wij spreken de top 5 met je door en geven handige tips voor de inrichting van jouw tuin!

Lees verder
Overzicht

De favorieten van Gras en Groen Hoveniers

Onze favorieten zijn dan ook: Taxus en Fagus. Haagbeuk ook wel, maar die is net iets minder mooi dan de beuk. In kleine tuinen kunt u natuurlijk ook haagjes maken van Buxus. In grotere tuinen wordt vanwege het prijskaartje en het onderhoud vaak een andere keuze gemaakt. Deze groenblijvende heester laat zich uitstekend knippen; niet alleen voor randjes, maar ook in de vorm van allerlei figuren.

Hagen, niet alle haagplanten zijn geschikt voor kleine tuinen

De genoemde hagen zijn eigenlijk niet geschikt voor kleine tuinen. Dit heeft te maken met de breedte die een haag na een aantal jaren aanneemt. Is uw kleine tuin 10 meter breed en gaat er aan beide zijden bijna een meter af, dan is dat toch wel zonde van de ruimte. Er zijn dan betere oplossingen om een dichte afscheiding te krijgen, bijvoorbeeld door het gebruik van tuinschermen of betongaas die u laat begroeien met hedera. U heeft dan toch een groenblijvende afscheiding. Deze is echter zeer smal en neemt dus niet onnodig veel ruimte in beslag.

Gras en Groen Hoveniers kan uw hagen aanplanten          

Wij kunnen u helpen met het uitzoeken van de juiste haagplant. Standplaats, ondergrond en uw wensen zijn vaak bepalend voor het type haagplant dat wordt aangeplant. Besef wel dat aan elke plantensoort een ander prijskaartje hangt. Ook de hoogte, stamdikte en potmaat of kluit zijn hierin bepalend.

Niet in de schaduw

Vaak wordt beweerd dat bijvoorbeeld een Taxushaag het best in de schaduw kan groeien, maar dit is niet waar! Hagen die te weinig licht krijgen, groeien ijl en worden doorzichtig. Daardoor verliezen ze hun functie als zichtafscheiding. Verder verdienen hagen, net als andere tuinplanten, op tijd mest en water. Hoe meer zorg, des te sneller ze groeien. Door mest onder de haag te geven, bereikt u dat de haagwortels daar blijven en niet in belendende beplantingen op zoek gaan naar voedsel.

Onderverdeling

Hagen kunnen niet alleen rond de tuin worden gebruikt, maar ook in de tuin. In grote tuinen worden ze dus toegepast om de beschikbare ruimte onder te verdelen in tuinkamers. Onderverdeling laat een grote ruimte nog groter lijken. De hagen breken de wind en beschutten tere planten zoals borderplanten. Laat ze niet hoger worden dan 2 m, ze zouden anders te veel zon kunnen wegnemen.

Kleine plantjes

De mooiste haag krijgt u van kleine plantjes, die meteen na het planten al worden getopt. Zo bereikt u dat de planten zich van meet af aan van onderen vertakken. Concentreert u zich te veel op de hoogtegroei, dan loopt u het risico dat de haag van onderen kaal wordt. En krijg daar later maar eens takjes aan. Met kleine plantjes bent u natuurlijk ook veel goedkoper uit. De maat 60-80 is een goede keus. De hoogte van 2 meter kan dan na een jaar of 5 bereikt zijn.

https://www.grasengroenhagen.nl/ 


Communicatie Gras en Groen Hoveniers Den Bosch

Heldere en prettige communicatie

Werkzaamheden Gras en Groen Hoveniers Den Bosch

Alle werkzaamheden onder 1 dak

Tevredenheidsgarantie Gras en Groen Hoveniers Den Bosch

100% tevredenheids- garantie

Gras en Groen

Het tuinontwerp vormt de basis van de aan te leggen tuin. Laat uw tuinwensen vertalen naar een exclusief en innovatief tuinontwerp in de gewenste tuinstijl. Maak nu een afspraak!

Lees meer
Gras en Groen

Bent u op zoek naar een hoveniersbedrijf dat de tuinaanleg bij u thuis komt verzorgen? Met oog voor kwaliteit en een lange levensduur leggen wij uw toekomstige tuin aan!

Lees meer
Gras en Groen

Tuinonderhoud is essentieel voor uw tuin. Zelfs de meest onderhoudsvriendelijke tuinen hebben aandacht nodig. Geen tijd of is het teveel werk? Laat het dan voor u uitvoeren!

Lees meer

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!