Tuinontwerp

Creëer of benut de hoogteverschillen in uw tuin

Geplaatst: 20/02/2019 Aangepast: 21/09/2020

Natuurlijk kunnen hoogteverschillen in de tuin ontzettend lastig zijn. Niet voor iedereen is het even eenvoudig om trappen te beklimmen of zichzelf over schuine hellingen te begeven. Bovendien is het noodgedwongen opvangen van hoogteverschillen in de tuin vaak een extra kostenpost. Toch is het iets waar tuinontwerpers vaak naar op zoek zijn. Voor het ontwerp is spelen met hoogtes juist ontzettend gaaf. In dit nieuwsbericht vertel ik je over de voordelen en welke oplossingen te realiseren zijn!

Hoogteverschillen in de tuin

Nederland heeft een ontzettend vlak landschap. Uitgezonderd van enkele regio’s zoals de Veluwe en het zuiden van Limburg kent Nederland van nature een weinig glooiend landschap. Aangelegde dijken zijn in dat opzicht zeer welkom, maar helaas ook niet enorm talrijk in de bebouwde wereld. De kans dat er in jouw tuin hoogteverschillen aanwezig zijn, is dan ook klein. En eigenlijk is dat best jammer. Er zijn ontzettend veel oplossingen te bedenken om hoogteverschillen te benutten om jouw tuin te verfraaien. Daarnaast zijn wisselende hoogtes juist zo ontzettend dankbaar bij het aanleggen van een ‘spannende’ tuin.

Voordelen van hoogteverschillen in de tuin

Er talloze voordelen te bedenken waarom hoogteverschillen juist van toegevoegde waarde zijn voor de tuin.

  • Dieptewerking
  • Maakt de tuin spannend
  • Zorgt voor beschutting
  • Regenwater laat zich makkelijk leiden naar een lager punt
  • Voegt een bijzonder elementen toe aan de tuin

Hoe creëer je hoogteverschillen?

Is jouw tuin volledig vlak, maar wil je hier verandering in brengen? Dan zijn daar natuurlijk oplossingen voor te bedenken. In de meeste gevallen betekent dit dat er gegraven moet worden. Het verlagen van een deel van de tuin schept mogelijkheden. Er wordt direct voor diepte gezorgd en er komt grond vrij om op een andere plaats de hoogte in te gaan. 

Het aanbrengen van hoogte in de tuin is vanuit esthetisch oogpunt alleen wenselijk als dit aan de zij- of achterkant van je tuin is. Daardoor kijk je er vanuit de woning tegen op: dit zorgt voor een extra dieptewerking.

Hoe hoogteverschillen benutten?

Gras en Groen Hoveniers heeft door de jaren heen veel ervaring opgedaan met het benutten van hoogteverschillen in de tuin. Noodgedwongen of juist om esthetische redenen zijn er diverse voorzieningen getroffen om de hoogteverschillen in het voordeel van de tuinbezitter te benutten.

Hieronder een opsomming van de toegepaste methoden en verwijzingen naar afgeronde projecten waarbij wij de werkzaamheden in beeld hebben gebracht.

Kunnen wij jou helpen?

Heb je hulp nodig bij het ontwerpen of aanleggen van jouw tuin? En zijn hoogteverschillen een enorme uitdaging? Wij helpen je ontzettend graag verder. Met een vakkundig en enthousiast team gaan wij graag met jouw tuin aan de slag. Om kennis te maken komen wij graag vrijblijvend bij je langs.

Telefonisch, via de mail of door het invullen van het offerteformulier neem je contact op met Gras en Groen. Daarnaast is er de mogelijkheid om de showtuin te bezoeken in Den Bosch. Een groot scala van de competenties van Hoveniersbedrijf Gras en Groen kun je daar in een groene omgeving bekijken!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten