Tuinhuis en overkapping

Koken in uw eigen buitenkeuken

Geplaatst: 01/05/2019 Aangepast: 06/04/2021

Een van de tuintrends van dit moment zijn de buitenkeukens. En dat is niet voor niets! Winter, herfst, lente of zomer, onder een terrasoverkapping zit u altijd lekker beschut tegen wind, regen en felle zonneschijn. Een mooie buitenkeuken onder uw overkapping maakt het feest helemaal compleet. Zeker in deze onzekere tijden, waarin een bezoek aan de horeca niet vanzelfsprekend is.

Vakantiegevoel

Wat vergroot nu meer het vakantiegevoel dan een heerlijke maaltijd koken en lekker lang tafelen met familie en vrienden? Koken in uw eigen buitenkeuken maakt iedere (zomer)avond bijzonder. Daarbij hebben we goed nieuws: op het gebied van buitenkeukens zijn er oneindig veel mogelijkheden. Van een barbecue met een tafeltje en paar stoelen tot een volledig, ingerichte overdekte keuken waar u naar hartenlust kunt bakken, braden en wokken.

Aanrechtblad en wasbak in uw buitenkeuken

Om het u zo comfortabel mogelijk te maken, raden we wel aan om op z’n minst een aanrechtblad en wasbak te (laten) maken. Anders moet u tijdens het tafelen nog continu op en neer lopen, wat niet past bij het gemak van een buitenkeuken. Zaak is dan wel om uw buitenkeuken te voorzien van stromend water. Gelukkig hebben we bij Gras en Groen Hoveniers alle kennis in huis om u hiermee te helpen. Een aanrechtblad maakt u gemakkelijk van hout of beton.   

Langer genieten van de buitenkeuken door overkapping

Een echte Nederlandse regenbui kan flink wat roet in het eten gooien. Maar door uw buitenkeuken onder de overkapping te plaatsen hoeft u echt niet op het allermooiste weer te wachten! Ook gaat uw keuken hierdoor veel langer mee. Een eventuele eettafel of loungebank is beter beschermd en u hoeft niet steeds alle kussens binnen te leggen. Dat scheelt een hoop gedoe.

Warmtelampen of verwarming in uw buitenkeuken

En met lampen of een verwarming beperkt u het gebruik van uw buitenkeuken niet alleen tot de langste zomeravonden. Een terrashaard, -verwarmer, heater of warmtelamp maakt het aangenaam warm. Ook lampen dragen hun steentje bij en zorgren voor een bepaalde sfeer. Zo kan een overdaad aan wit licht alle goede bedoelingen voor een leuke avond ongedaan maken. Qua design en mogelijkheden zijn buitenlampen net zo ontwikkeld als de lampen voor in uw huis. Zo zijn er inbouwspots, ledstrips en hanglampen. Denk goed na over de juiste verlichting voor onder uw terrasoverkapping.

Variatie in buitenkeukens

Een buitenkeuken kan heel basic zijn met een eenvoudig aanrechtblad, kleine koelkast en houten schappen. Toch is er ook op dit gebied in toenemende mate sprake van luxe en hoogwaardige materialen en producten. Denk bijvoorbeeld aan een keuken op maat of het inbouwen van een GreenEgg luxe houtskoolbarbecue of zelfs een steenoven.

Verschillende materialen

Qua materialen is het belangrijk dat u kiest voor duurzaam: steen, beton en bepaalde houtsoorten. Overdekte buitenkeukens staan weliswaar droog, maar kennen zeker wel weersinvloeden. Alle materialen op een rij:

  • Beton is een heel slijtvast materiaal. U kunt dit materiaal kiezen voor de gehele constructie of voor delen als een werkblad van beton.
  • Steen gebruikt u voor de bestrating rondom de keuken. Kies hierbij voor tegels die niet te poreus zijn, want dan gaan olievlekken er niet meer af. Bij té gladde stenen bestaat juist het gevaar op een erg gladde vloer. Ook uw buitenkeuken zelf kunt u laten maken van stenen. Dit past vooral goed in een rustieke tuin of een tuin met veel groen.
  • Hout: een aantal houtsoorten zijn geschikt om uw buitenkeuken van te maken. Dat zijn met name steigerhout, vurenhout, Douglas en bankirai. Hierbij heeft u de mogelijkheid om hetzelfde hout als uw overkapping te kiezen óf voor een mooi contrast juist een andere soort.

Ook een buitenkeuken onder uw overkapping?

Wilt u ook lekker kokkerellen in uw buitenkeuken? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden door te spreken. 

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten