Maak een tuin moodboard

Maak een tuin moodboard

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 23-01-2019
Laatst aangepast op: 12-12-2018

Tonyo van Run

Droom jij al jaren van een nieuw aangelegde tuin? Maar kom je niet verder doordat je niet zo goed weet wat je wilt? Dan is het maken van een moodboard misschien een zeer goede eerste stap. Het opdoen van inspiratie en verzamelen van ideeën, maar vooral ook het ermee bezig zijn helpt je ongetwijfeld op weg. In dit nieuwsbericht geven wij je tips over hoe je dit moodboard voor de tuin kunt maken.

Wat is een moodboard?

Voordat je aan de slag kunt met een moodboard is het handig om te weten waarvoor je het wel of niet in kunt zetten. Daarom eerst een korte uitleg over wat een moodboard is. Je kunt een moodboard het beste omschrijven als een visualisatie van een concept, idee, gedachte of gevoel. Simpeler gezegd is het een collage die ideeën bundelt en een sfeerbeeld geeft.

Hoe is een moodboard in te zetten voor de tuin?

Bij het maken van een tuinontwerp worden verschillende zaken gecombineerd. De beoogde sfeer van de tuin, het type woning en de functionele en esthetische wensen van de klant komen samen in een uitgekiend ontwerp. Een goede harmonie van deze elementen is essentieel om uiteindelijk de gedroomde tuin te realiseren.

Op een moodboard kun je een aantal van deze elementen al heel erg goed in beeld brengen, namelijk:

Hoe kun je een moodboard maken?

Een moodboard kun je op verschillende manieren samenstellen. Op de old-fashioned manier wordt er een stevige achtergrond gebruikt bijvoorbeeld van MDF waarop je een vel papier in A3-formaat bevestigt. Een modernere manier is om het digitaal te doen. Er zijn talloze online tools waarmee je aan de slag kunt. Zelf maak ik geregeld gebruik van Pinterest. Dit is eigenlijk een digitaal prikbord waarop je ideeën verzamelt. Allereerst maak je één of meerdere borden (Moodboards) aan om vervolgens afbeeldingen (Pins) per categorie te bundelen.

Waar haal je ideeën vandaan?

Inspiratie voor jouw toekomstige droomtuin vind je overal om je heen. Een bezoek aan de Tuinen van Appeltern is een goede bron van inspiratie, maar ook een wandeling bij je door de buurt kan ontzettend leuke voorbeelden opleveren.

Enkele bronnen voor tuininspiratie

Laat jouw tuin moodboard vertalen naar een tuinontwerp

Zodra je tuin moodboard compleet is, wil je deze natuurlijk laten vertalen naar een fraai tuinontwerp. Een grote verzameling van tuinplanten, soorten sierbestrating en een tuin overkapping is nog niet voldoende om direct aan de slag te gaan in de tuin.

Bij een gerenommeerd hoveniersbedrijf is vaak een tuinontwerper in dienst die dit voor je kan realiseren. Daar zijn veelal kosten aan verbonden, maar veel bedrijven zoals Gras en Groen geven dit als korting als zij ook de aanleg van jouw gedroomde tuin mogen uitvoeren. Met een compleet moodboard kan de tuinontwerper of tuinarchitect na het inmeten van de tuin direct aan de slag. Jouw eigen tuin moodboard verkort de tijd die nodig is om tot een schitterend tuinontwerp te komen en vergroot de kans dat het uiteindelijk ook echt jouw droomtuin is!

Lees ook:

De top 10 eetbare bessenplanten

De top 10 eetbare bessenplanten

17-07-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 eetbare bessen.

Lees verder
Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

Tuinplant juli - Amerikaanse zijdeplant

10-07-2019

Amerikaanse zijdeplant is de tuinplant van de maand juli - Lees hier meer over deze fraaie borderplant.

Lees verder
Vind verkoeling in je eigen tuin

Vind verkoeling in je eigen tuin

26-06-2019

Hoe zorg je voor verkoeling in jouw eigen tuin? In dit nieuwsbericht gaan we op zoek naar oplossingen voor jouw tuin.

Lees verder
De top 10 tuinkruiden

De top 10 tuinkruiden

19-06-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 tuinkruiden.

Lees verder
Tuinplant juni - Elfenbloem

Tuinplant juni - Elfenbloem

12-06-2019

Elfenbloem is tuinplant van de maand juni - Lees hier meer over Epimedium.

Lees verder
Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch

05-06-2019

Vol trots zorgt Gras en Groen er wekelijks voor dat het groen rondom de Sint-Janskathedraal er prachtig bij ligt!

Lees verder
Duurzame borders in de tuin

Duurzame borders in de tuin

22-05-2019

Duurzame borders in de tuin beperken het tuinonderhoud, maar zorgen voor een grote diversiteit. Lees hier meer over duurzame beplanting voor uw borders.

Lees verder
De top 10 mooiste prairieplanten

De top 10 mooiste prairieplanten

15-05-2019

Jasper Brands van Gras en Groen Hoveniers selecteert elke maand zijn favoriete 10 planten. Deze maand de top 10 mooiste prairieplanten.

Lees verder
Tuinplant mei - Blauwe regen

Tuinplant mei - Blauwe regen

08-05-2019

Blauwe regen is tuinplant van de maand mei - Lees hier meer over deze fraaie klimplant.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Maak een vrijblijvende afspraak!